Домусчиев: Договорите с американските централи са узаконен грабеж

домусчиев

Имаме един узаконен грабеж в договорите с американските ТЕЦ-ове и за съжаление, не очакваме да има някакви промени.Това заяви председателят
на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България Кирил Домусчиев пред Нова телевизия.

„Едни хора, едни чиновници се крият зад едни закони", бе определението му за срещата на работодателите с ДЕКВР. Домусчиев обясни, че критиките не са насочени само към председателя на регулатора Иван Иванов и в този смисъл не са само към Реформаторския блок. "Проблемът не е само в председателя на КЕВР, там има и 9 комисари, които стоят и наблюдават, без да вършат нищо, но това е практика, сложила се през годините”, допълни той.

Кирил Домусчиев посочи също, че всички анекси, които са подписвани през годините с американските ТЕЦ-ове, имат огромен принос за „бетониране" на неизгодните условия за българската държава и българския бизнес.

От 37.90 лв. такса задължение към обществото, всяка фирма, всеки гражданин плаща 24.57 именно за тази субсидия към американските централи, посочи Домусчиев. Според КРИБ това е нерегламентирана държавна помощ и се очаква решението на ЕК по този въпрос.

Кирил Домусчиев потвърди, че в КРИБ е получено писмо за намерение от страната на американските централи за напускане на организацията. „Това е напълно нормално и логично", коментира шефа на КРИБ, но допълни, че това не е лична атака, а е натиск от страна от всички браншови организации-членове на Конфедерацията.

Домусчиев заяви още, че не споделя предложението за изкупуване от страна на държавата на акциите на американските централи, но предложението е на БСК и нито една друга работодателска организация не може да попречи на друга да не се прокарват различни идеи.

По въпроса за „войната" между Домусчиев и Прокопиев, шефът на КРИБ заяви, че влошените отношения са започнали още по време на избирането му на поста и след това заради прекратяването на съвместни мероприятия на организацията и Прокопиев. „Аз не съм във война с никой – аз искам да има правила в държавата, които да се отнасят до всички", заяви категорично Кирил Домусчиев, а още по-категорично допълни, че изобщо не го вълнува войната Прокопиев – Пеевски, не се познава с никого, както и че няма допирни точки с тях като бизнес.

Основната битка на работодателските организации е борбата със сивия сектор, в която в момента се влагат всички усилия. Сивият сектор е много голям – над 30%, а това са фрапиращи цифри, тъй като става въпрос за милиарди, посочи Кирил Домусчиев и обясни, че ако искаме да се запазят тези добри корпоративни данъци, трябва да се води борба със сивия сектор. Именно това са и допирните точки със синдикатите, с които в момента се работи

"Ако не се плащат данъците и осигуровки, едни пари потъват и се изкривява цялостният модел на икономиката и обществото. Именно от там се генерира огромен ресурс, който отива в корупция, избори, купуване на гласове", обясни още Домусчиев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст