Лидерите на ЕС отново обсъждат проблема с мигрантите

ес

Миграцията ще бъде отново водеща тема на редовната среща на високо равнище между правителствата в ЕС тази вечер. На 23-ти септември държавните лидери поеха неформално редица ангажименти, които днес се очаква да одобрят с подписите си.

Те поискаха затягане контрола на външните граници, но т.нар. "горещи точки" за регистрация на мигрантите в Гърция се бавят поради липса на персонал. Граничната агенция ФРОНТЕКС и Европейската служба за подкрепа в областта на убежището все още чакат обещаните близо 700 експерти, които се попълват от държавите-членки.

Лидерите ще погледнат и към създаването на бъдеща обща европейска гранична брегова и сухопътна охрана, но не се очаква тя скоро да замени националната, понеже редица правителства са против това.

Само 5 страни вече са дали заявки за прием на бежанци от Италия и Гърция по техните задължителни квоти и Еврокомисията очаква конкретни дати и цифри от останалите, в това число и от България.

Заявените близо 2,8 милиарда евро нова помощ на Сирия и бедните страни от Африка, още не са събрани. Евробюджетът даде част от парите, но останалите се очаква да бъдат обявени като национални вноски от правителствата:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст