Петролни и газови компании подадоха сигнал до главния прокурор срещу Агенция „Митници“

прокуратура

Ръководството на Българска петролна и газова асоциация внесе сигнал при главния прокурор Сотир Цацаров с искане за проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция „Митници“, съобщиха от Прокуратурата.

От Асоциацията посочват, че компаниите ѝ бяха задължени да подават информация към БАЦИС и за целта са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер – само в сектора „течни горива“ вложенията са за над 150 млн. лв.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници”, се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи”, пише в сигнала до главния прокурор.

В него се поставят въпросите:

1. Осигурено ли е събирането на акциза от всички горива, постъпили на българския пазар?

2. Всички задължени по ЗАДС лица ли са изпълнили задълженията си във връзка с БАЦИС или има такива, които не са ги изпълнили точно и са осъществявали дейност, без да отговарят на изискванията на Закона?

3. Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?

4. Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?

5. Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е същите да бъдат проверени в момента или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?

6. По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП? Предстои да бъде извършена пълна проверка на изнесените в сигнала данни.

Вносителите Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват становището на петролните и газови компании членове на Асоциацията: „Бент Ойл“ Ад, „Булмаркет ДМ“ ООД, „Ви-Газ България“ ЕАД, „Газтрейд“ АД, „Инса Ойл“ ООД, „Литекс“ АД, „Лукойл“, ОМВ, „Петрол“ АД, „Приста Ойл Холдинг“ ЕАД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Синергон Петролеум“ ЕООД, „Шел България“ ЕАД.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст