Прокуратурата ще проверява контролната система за акциза

Бензиностанция

Ръководството на Българската петролна и газова асоциация поиска от главния прокурор Сотир Цацаров да разпореди проверка на работата на Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС) към Агенция "Митници". В сигнала от 14 октомври 2015 г. Валентин Златев и Андрей Делчев изразяват становището на петролните и газовите компании – членове на асоциацията: "Бент Ойл" АД, "Булмаркет ДМ" ООД, "Ви-Газ България" ЕАД, "Газтрейд" АД, "Инса Ойл" ООД, "Литекс" АД, "Лукойл", "ОМВ", "Петрол" АД, "Приста Ойл Холдинг" ЕАД, "Ромпетрол България" ЕАД, "Синергон Петролеум" ЕООД, "Шел България" ЕАД.

Те смятат, че БАЦИС не е изградена така, че да гарантира постъпването на целия акциз в бюджета. БАЦИС трябва да се превърне в основно средство за борба с контрабандата на цигари, алкохол и горива. Компаниите са длъжни да подават информация към БАЦИС и те са направили многомилионни инвестиции за хардуер и сотфуер. Само в сектора "Течни горива" този тип вложения са за над 150 млн. лева.

Представители на НАП и на митниците обясниха, че причината за несъвършенствата е това, че все още няма връзка в реално време между двете приходни агенции. Въпреки че ексфинансовият министър Симеон Дянков още през 2009-а отметна тази задача като свършена.

„След поредица от срещи през тази година с отговорните за БАЦИС длъжностни лица от Агенция „Митници” се потвърди информацията ни, че системата не може да обработи огромния обем данни; че се предават данни от контролни точки на задължените лица, които  въобще не се отразяват в системата; буди съмнение, че се предават и такива, които после биват умишлено заличавани, за да се прикрият незаконни действия на икономически оператори; че основната функционалност на БАЦИС, а именно автоматичното сравняване на количествата, отчетени от входно-изходните измервателни системи, с количествата, декларирани от лицата, не работи. Стана ясно още, че въпросното сравняване много често се извършва ръчно и избирателно от митническите органи”, пише в сигнала до главния прокурор.

Работата ставала „дебела“, защото от митниците пак натискали за усъвършенстване на контролната система, което значело петролните и газовите компании отново да излива десетки милиони за нещо, за което няма гаранции, че ще проработи.

Цацаров е разпоредил пълна проверка във ведомството на Танов.

Ще се търси отговор на следните въпроси:

  1. Осигурено ли е събирането  на акциза от всички горива, постъпили  на българския пазар?
  2. Всички задължени по Закона за акцизните и данъчните складове лица ли са изпълнили изискванията във връзка с БАЦИС, или има такива, които не са ги изпълнили точно, но са осъществявали дейност, без да спазят разпоредбите на закона? 
  3. Ако има такива лица, какви действия е предприела митническата администрация спрямо тях?
  4. Спрямо кои икономически оператори са извършвани гореспоменатите „ръчни” проверки и има ли оператори, които не са били проверявани?
  5. Ако има лица, които не са били проверявани, възможно ли е те да бъдат проверени сега или данните за техните транзакции липсват в масивите на Агенция „Митници”?
  6. По какви причини за дълъг период от време не е осъществена връзка между БАЦИС (Агенция „Митници“) и НАП?

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст