ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Пържените картофи и бисквитите скачат с левче заради данък “вредни храни”

нездравословна храна

От началото на 2016 година четири групи вредни храни ще бъдат обложени с по-висок данък – продуктите с добавена захар, с много сол, растителни масла и кофеин. Това съобщиха на пресконференция министрите на здравеопазването Петър Москов и на младежта и спорта Красен Кралев, които представиха идеята за въвеждането на т. нар. данък "вредни храни". Очаква се от новия налог в хазната да влязат допълнително 150 млн. лева годишно. Те ще бъдат използвани целево за физкултурни салони, за подобряване на храненето в училищата и за профилактика.

Скалата за допълнително облагане е взаимствана от Унгария, но е пригодена за българските условия. Неминуемо новият данък ще доведе и до поскъпване на някои продукти, като най-голяма разлика в цената ще има за имитиращите млечни продукти – с близо 80%. Цената на газираните напитки пък ще скочи с една трета или с около 60 стотинки.

Здравният министър даде пример за промяната на цената бисквитите и пържените картофи. Така например бисквитите ще бъдат обложени с данък по три показателя. Първо – заради съдържание на сол над 1 грам на 100 грама продукт. Второ – заради съдържание на захар над 25 грама захар на 100 грама продукт и трето – заради съдържанието на хидрорафинирано растително масло. Така крайната цената на бисквитите ще се увеличи с 97 стотинки на бройка.

Средно с 1.12 лева за порция по-скъпи ще са и пържените картофи. "Въпросът е в какво са пържени, тези пържени картофи. В единия случай, когато вие пържите в частично хидрорафинирано растително масло, вие получавате данъчна ставка, която се явява 1.12 лева за порция. Ако те са пържени в олио, както баба ми ги пържи вкъщи, няма никаква допълнителна данъчна ставка", обясни Москов.

С новия данък няма да се облагат хлябът, млечните продукти, плодовете, зеленчуците и други.

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст