ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Шойбле: Мнозинството в еврозоната беше за излизане на Гърция

Германският финансов министър Волфганг ШойблеWolfgang Schaeuble

Министър на финансите на Германия Волфганг Шойбле обяви, че неговото предложение на срещата на Еврогрупата на 11-ти юли за Гърция да си вземе временна "почивка" от еврозоната е било широко подкрепено от другите министри. В интервю за френския всекидневник "Либерасион" той съобщи, че тогава освен самата Гърция, единствено финансовите министри на Франция, Италия и Кипър са се противопоставили на това негово предложение.

"Не може да се говори за германски диктат. И това е самата истина. Всичко останало е пропаганда в най-лошия случай или в най-добрия е погрешно разбиране. Аз просто казах тогава, че ако самата Гърция е на мнение, че това е най-доброто решение (временното й излизане от еврозоната), ние ще й помогнем и ще я подкрепим", отбеляза Шойбле.

Германският финансов министър заяви, че не вярва, че на него се гледа като на "велик злодей" в другите страни от еврозоната, или че всички правила на Европейския съюз трябва да се прилагат без никаква гъвкавост. "Аз не съм в полза на прилагането на 100% от текстовете – но ние трябва да спрем да правим компромиси, които можем да игнорираме в следващия момент", каза Шойбле.

Той предупреди, че неспособността да се спазват споразуменията е подкопало доверието и е направило Европа по-малко способна да се изправи срещу предизвикателства като настоящата вълна от имигранти от Близкия изток.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст