ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Всеки пети българин е подложен на стрес в работата

стрес

Всеки пети българин работи в изнервяща среда и е подложен под голямо напрежение, съобщава БТА.

Данните са на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ, според което при около една трета от българите подобни проблеми не съществуват, а при останалите се появяват понякога. Според Европейски проучвания 50-60% от всички изгубени работни дни се дължат именно на стреса на работното място и психосоциалните рискове.

"В Европа стресът е вторият най-често съобщаван здравословен проблем, свързан с работното място, след мускулно-скелетните смущения", коментира заместник-министърът на труда Гълъб Донев. 

Оказва се, че психически и физически изтощени след работа се чувстват 17.9% от работещите. В същото време според 40% от респондентите ръководството на фирмата успява добре да разпределя производствените задачи и да осигурява ефективна организация на труда. Освен това 37% от лицата смятат, че мениджмънтът при тях налага модерен стил на управление, а 29% – че ги кара да се гордеят с фирмата, в която работят. 

"Социално-психическият климат в българските фирми може да се определи като относително добър", заявяват авторите на проучването. Те допълват още, че според над половината от изследваните лица,  взаимоотношенията между служителите във фирмата, както и между началници и подчинени са добри или много добри. По тази причина и те се чувстват сравнително уютно в средата, където работят.

Резултатите от изследването показват, че 3.5% от изследваните лица са били обект на психически тормоз и натиск. На физическо насилие или на сексуален тормоз пък са били подложени по-малко от 1%.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст