Гърция и Румъния ни изпреварват по просперитет

индекс за просперитет 2015 легатум

По просперитет в света България се намира на 51-во място, според глобалният индекс на напредъка на институт "Легатум" за 2015 година. В листата влизат общо 142 държави, които са били сравнени по 89 променливи величини. Променливите от своя страна пък са групирани в 8 подиндекса, сред които икономика, предприемачество, образование и здравеопазване. Важно е да се отбележи, че според класиранията в предишни години, през 2015-а бележим спад – през 2014-а сме били на 48 позиция, а през 2013-а на 49.

Най-високо е класирането на страната ни по отношение на безопасността и сигурността – 42-ро място в света. След него пък сме с най-висок резултат при предприемачеството и възможностите – 43-то място. Следващите сфери с добро представяне са тези на образованието – 44-о място, и здравеопазването – 48-о място.

Показателите с лошо представяне са социален капитал – 67 позиция, икономика – 79 място и на 81-во място по отношение на управлението. Най-нисък обаче е показателят на България по отношение на личната свобода – 96 позиция.

Интересно е да се отбележи, че съседните ни страни Румъния (50-о място) и Гърция (49-о) ни изпреварват по общ просперитет. Непосредствено след нас пък се нареждат страни като Китай, Хърватска, Бразилия, Виетнам, Русия. Другата ни южна съседка – Турция, пък е на 78-а позиция, Сърбия е на 73-та, а Македония на 65 място.

Според глобалния индекс, най-проспериращите държави в света са посочени Норвегия, Швейцария, Дания, Нова Зеландия и Швеция. Останалите държави в десетката са Канада, Австралия, Холандия, Финландия и Ирландия.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст