Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняема бивша кметица на община Ракитово за престъпление по служба

съд пазарджик

На 23 ноември 2015 г. следовател от Следствен отдел при Окръжна прокуратура-Пазарджик привлече като обвиняема Емилия Еленкова – бивш кмет на община Ракитово, за престъпление по служба –  чл. 282 ал. 2 пр. 1 и пр. 2 във връзка с ал. 1 във връзка с чл. 26 ал. 1 от Наказателния кодекс.

Емилия Еленкова е привлечена като обвиняема за това, че като длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, на 2 септември 2011 г.  по проект  “Съвременен облик на Община Ракитово, рехабилитация и реконструкция на общински път Дорково-Дъното и изграждане и реконструкция на съществуващата спортна зала в гр. Костандово“  е сключила общо 3 договора преди отпускането безвъзмездна финансова помощ от ДФ „Земеделие“ и без да е било осигурено финансиране по друг ред.  Договорите са били за изготвяне на документация за провеждане на открит конкурс по реда на ЗОП, за избор на изпълнител, за управление и отчитане на дейностите по проекта и за упражняване на строителен надзор на обекта.  Същите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не  била проведена процедура по събиране на три оферти.

На 2 септември 2011 г. Емилия Еленкова сключила и други два договора по проект „Реконструкция и основен ремонт на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“ и  по проект „Реконструкция и основен ремонт на водопроводната, канализационната, електрическата и отоплителната инсталация на сградата на Градска баня в гр. Ракитово“  за изпълнението, на които също не е било осигурено финансиране. Договорите не били вписани по надлежния ред в регистрите и архива на Община Ракитово и преди сключването им не е била проведена процедура  по събиране на три оферти.

Разследването е установило, че от деянието са настъпили значителни вредни последици – имуществени в размер на 213 221 лева (присъдени суми за заплащане от Общината по осъдителни решения), и неимуществени – смущения в нормалното функциониране на органа на местна власт и управление, компрометиране на авторитета му и разколебаване на доверието на гражданите в него. Престъплението е извършено с цел да се причини вреда на общинския бюджет и да се набави облага за фирмите – изпълнители на проектите.

По отношение на обвиняемата е взета мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 40 000 лева.
До момента по делото са разпитани над 20 свидетели, назначени са множество експертизи, в това число икономическа и графична. Предстои предявяване на материалите от разследването.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст