Парламентът отхвърли окончателно данъците “уикенд” и “градинка”

Парламент гласуване на външен дълг Мартин Димитров Менда Стоянова

Народното събрание отхвърли единодушно спорните текстове от Закона за корпоративното подоходно облагане, предложени от финансовия министър Владислав Горанов.

Без дебати депутатите отхвърлиха предложенията за облагане на земеделските земи, получили известност като данък "градинка", както и частичното облагане на автомобили и недвижими имоти с ДДС, ако се ползват и за лични нужди на собственика на компанията или т. нар. данък "уикенд". Миналата седмица двете предложения не бяха приети и от бюджетната комисия с мотива, че вместо да се мисли как правилно да се обложи бизнеса, депутатите се занимават с автомобили.

Народните представители одобриха таванът на плащанията в брой да бъде свален от 15 хил. лв. в момента на 10 хил. лева. Предложението на финансовото министерство беше този праг да е 5 хил. лева.

С гласовете на ГЕРБ и АБВ парламентът отхвърли и идеята на депутатите от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов за въвеждане на данъчно облекчение за дарители, които са дали средства за лечение на болни деца.

В сега действащия закон данък се опрощава само за дарения в полза на организации като Център "Фонд за лечение на деца" и Център "Фонд за асистирана репродукция", УНИЦЕФ, БЧК и други. В много от случаите обаче, особено при спешни и животоспасяващи операции, се извършват преки дарения, а те са дискриминирани спрямо останалите.

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова посочи, че по Закона за данъците върху доходите на физическите лица вече има облекчения за дарения в полза на фонда за лечение на деца и фонда за асистирана репродукция. Тя отбеляза, че много помощи могат да бъдат квалифицирани като дарения за лечение и да се използват неправомерно.

Стоянова отбеляза, че даренията трябва да са институционализирани, във фонда има медицински специалисти, които да отсеят дали има нужда от такова лечение и дарителят да бъде освободен от данък. С този текст отваряме поредната дупка, в която вместо медицински лица да преценяват дали има нужда от лечение оставяме на ръководител на фирма да преценява дали има такава необходимост, посочи тя.

Депутатът от Реформаторския блок Мартин Димитров посочи, че даренията по цял свят са лични. Това е личен жест от дарител към конкретно дете с проблеми, а когато даряваш на институция, тя преценява как да харчи парите, отбеляза той.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст