Бързите кредитори лъжат в клаузите

димитър маргаритов

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е установила 351 уловки за длъжниците в документите на фирмите за бързи кредити. Тя е анализирала договорите и общите условия към тях на над 40 небанкови финансови институции за отпускане на кредити на физически лица. Това съобщи на пресконференция Димитър Маргаритов, председател на КЗП.

Установените неравноправни клаузи са свързани основно с ограничаването на някои права на потребителите, както и с условията, при които даден кредит може да стане предсрочно изискуем. Комисията за защита на потребителите (КЗП) се е натъкнала на нарушения, при които търговците в сферата на небанковите финансови институции се изкушават да поставят клаузи в договорите, които изискват от потребителя при предсрочна, макар и основателна, изискуемост по кредита да плати всички съпътстващи разходи, включително и лихвите. Така потребителят плаща за нещо, което не е ползвал, обясни  Маргаритов.

"По отношение на неравноправните клауза основно те са свързани с ограничаването на някои права на потребителите", каза Маргаритов. Той обясни, че част от "изкушенията" на търговците е да слагат клаузи, които правят кредитите неправомерно предсрочно изискуеми. Освен това са открити нарушения, при които, въпреки забраната на закона, потребителят се задължава да плаща различни такси за обслужването и поддръжката на кредита, които понякога могат да надвишат самата главница по него, обясни председателят на регулатора. Имаме и клаузи, в които потребителите са задължавани да издават записи на заповед, които са забранени за потребителските кредити, каза още Маргаритов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст