ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Парламентът прие бюджета на ДОО

Парламент Данаил Кирилов

Догодина държавното обществено осигуряване ще разполага с малко над 10 млрд. лева, най-голямото перо от които са пенсиите. За тях ще бъдат похарчени над 8.7  млрд. лева – това  записаха депутатите в Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.

От опозицията възразиха срещу замразяването на редица социални плащания. Едно от исканията е втората година от майчинството да се обвърже отново с минималната работна заплата и да стане 420 лева месечно, а не 340 лева, както е в момента

"Не е справедливо да замразявате майчинство и безработица. Вие догодина ще вземете повече пари от тези хора, а ще им дадете по-малко. Поне това, което им взимате допълнително, им върнете през плащания. Срещу тези осем милиона за майки и два милиона за безработица, стоят два милиарда за капиталови разходи т.е. не разписани за какво – за строителство и ремонти и позволете да допусна, част от тях за кражби", обясни Корнелия Нинова от БСП.

"Подценявате приходите, за да може след това преизпълнението да бъде част от намаляването на общия дефицит.  Да, ама от друга страна пък подценяването на приходите не позволява размразяване на социалните плащания и това е големият проблем", коментира Хасан Адемов от ДПС.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст