ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Веселин Вучков и Атанас Атанасов са изфабрикували мегааферата “Червеи”

Цветлин Йовчев

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев обвини своя бивш колега Веселин Вучков и председателя на вътрешната парламентарна комисия Атанас Атанасов в изфабрикуване на мегааферата "Червей". Йовчев и главният секретар на МВР в неговия мандат Светлозар Лазаров дадоха показания по делото, в което подсъдими са Владимира Янева и Тодор Костадинов.

Овладяване на позиции в МВР била основната цел на аферата, смята Йовчев. Освен да бъде отстранен тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, Атанасов и Вучков имали планове да овладеят и други ключови позиции в МВР. Двамата обслужвали олигархично-финансови интереси, твърди бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев:

"Това дело започва с гигантска измама и манипулация… В момента цялата помия, в която всички сме принудени да газим и се "излива" и върху изпълнителната, и върху съдебната власт, започна с голяма измама, в основата на която бяха Атанас Атанасов и Веселин Вучков… Атанасов гледа на властта, както бай Ганьо е гледал на Солунската митница.

Йовчев обаче отказа да назове имена и олигарси, както и кои са бизнесмените, които са се облагодетелствали от тази афера.

Според Цветлин Йовчев това дело, което, по думите му, е "заченато в грях", ще се спука като балон. Защо обаче прокуратурата се е поддала на този сценарий и е внесла обвинителен акт, по който той днес даде показания, той не пожела да коментира.

Според него няма злоупотреба със специални разузнавателни средства по отношение на Централния полицейски регистър. Имало е данни, че се предоставят данни на банкови институции, за да проверяват имената на своите клиенти за криминални регистрации, както и че служители на МВР са предоставяли нерегламентиран достъп до регистъра. Доказателства в рамките на делото не са били намерени", призна Йовчев, но беше категоричен, че не е имало друг начин да се направи проверката, без да се контролира централизираният полицейски регистър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст