ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ понижи още депозитната лихва до -0,3%

ецб

Европейската централна банка (ЕЦБ) обяви, че намалява депозитната лихва с 10 базисни пункта до -0,3% в опит да се справи с тревожно ниската инфлация в еврозоната, като в същото време запази без промяна основната репо лихва в рекордно дъно от едва 0,05 процентни пункта.

ЕЦБ понижи за последно основната репо лихва до 0,05% на своето заседанието на 4-ти септември 2014 година, като това е най-ниско ниво старта на еврозоната през 1999 година. Основната репо лихва е лихвеното ниво, в което Централната банка кредитира търговските банки при провежданите от нея седмични аукциони за осигуряване на паричната ликвидност на банките в еврозоната.

Днес банката остави без промяна и пределната заемна (кредитна) лихва в рекордно дъно от 0,3%, но намали допълнително въведената в началото на юни 2014-а година отрицателна депозитна лихва с 10 базисни пункта до ниво от -0,3 процентни пункта. Това е лихвата, която получават търговските банки за държаните от тях средства в Централната банка.

ЕЦБ въведе през юни 2014 година тази "наказателна" лихва по краткосрочните банкови депозити, държани в Централната банка, надявайки се по този начин да принуди търговските банки да "отпушат“ кредитирането на малкия и среден бизнес в еврозоната. ЕЦБ беше първата водеща централна банка в световен план, която се осмели да въведе отрицателна депозитна лихва.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст