ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Енергийният министър не изключи поскъпване на тока

Парламент Теменужка Петкова

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова призна, че токът може да поскъпне след планираната догодина либерализация на енергийния пазар у нас. Тя обеща, ако това се случи, да се търсят механизми за подкрепа на хората, които получават енергийни помощи,

Петкова заяви още, че либерализацията на енергийния пазар е необратим процес, който ще постави целия сектор и неговите участници в нова ситуация. "Целта ни е да изберем такъв модел, който ще защити интереса на българските потребители и интереса на българската индустрия. Основната препоръка на Световната банка на този етап,  е че този процес трябва да се случи плавно", обясни министърът.

Теменужка Петкова припомни, че българската енергийна независима борса ще заработи в тестов режим на 11 декември, а цената на тока след пълната либерализация ще определи пазара.

"Международната практика показва, че в първите месеци след пълната либерализация на електроенергийния пазар се забелязва тенденция на леко повишаване на цената, но в последствие цената на енергията пада на тези нива, които са преди или под тези нива преди либерализацията", посочи министърът.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст