ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Прокурор от Кърджали разкри пред десетокласници статута на магистратите

Прокурор

Прокурорът Мирослав Кръстев от Районна прокуратура-Кърджали разясни днес пред десетокласници от Гимназията с преподаване на чужди езици „Христо Ботев“ в града как работят магистратите. Лекцията бе на тема „Представяне на професиите съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите“, а срещата се проведе по съвместната програма на Висшия съдебен съвет и Министерство на образованието и науката.. В презентацията бяха изяснени основните моменти от правомощията и компетентността на посочените фигури в съдебната система.

Учениците проявиха интерес и задаваха въпроси от правно естество – като например за разпространението на наркотични вещества и доказването на престъплението, както и за употребата им.  Десетокласниците се интересуваха могат ли да бъдат защитени, ако свидетелстват срещу извършител на  такова престъпление, какво е „условно“ осъждане и винаги ли се стига до истинския извършител на криминалните деяния. Учениците задаваха въпроси към прокурор Мирослав Кръстев и за събирането на доказателства и за правилата на поведението им при призоваване в полицията.

Наскоро, по същата програма, в гимназия „Христо Ботев“ младши прокурорът от Районна прокуратура-Кърджали Петър Петров  изнесе лекция на тема „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите“.  Пред десетокласниците магистратът обяснени какво представлява домашното насилие, кои могат да бъдат извършители на същото, компетентните органи за сезиране при такива случаи, както и процедурата по установяването му и налагане на ограничителни мерки. Учениците се интересуваха дали конкретни случаи от живота могат да се квалифицират като домашно насилие, какво могат да направят те, ако са или са станали свидетели.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст