ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Сотир Цацаров откри във Видин новата сграда на Окръжна и Районна прокуратура и Окръжен следствен отдел

Цацаров - акция МВР

В скоро време се очаква да бъде предявено обвинение за инцидента в Горни Лом през 2014 г., при който – след взрив в цех за утилизация на взривни вещества, загинаха 15 души. Това обяви във Видин главният прокурор Сотир Цацаров, който официално откри новата сграда на Окръжна и Районна прокуратура и Окръжен следствен отдел. Разследването се извършва от екип следователи от Национална следствена служба, а наблюдаващият прокурор е от Окръжна прокуратура-Видин. Това, което се очаква преди да бъдат прецизирани обвиненията е заключението на комплексната експертиза. Екип от военни специалисти и учени от БАН участват в изготвянето на тази експертиза, каза Цацаров.

Главният прокурор коментира и предстоящото гласуване на промените в Конституцията, конкретно предложението за броят на парламентарната квота и на Прокуратурата във ВСС. Според него по-добрият вариант е чрез гласуването да се осигури автономия на Прокуратурата и тя да бъде предпазена от политическо влияние. В крайна сметка това е решение на временната комисия за подготовка на промените на Конституцията, но важно е, какво ще бъде гласуването на дата 9 декември в Народното събрание. Мисля, че разумът е това, което в крайна сметка ще надделее, каза Цацаров.

По случая "Яневагейт" Сотир Цацаров каза, че сценарият няма да промени качеството на някого на обвиняем, не само по едно досъдебно производство, нито ще промени качеството на някой на подсъдим. Дано изходът от този сценарий промени начина на мислене на сценаристите, защото той издава и повтарящи се случаи, сценарии и начини на действие от доста години назад, каза Цацаров.

На официалната церемония днес при откриването на новата сграда във Видин участваха и зам.-главният прокурор на ВАС – Ася Петрова, главният секретар Иван Маринов, апелативни прокурори, представители на Видинската съдебна система и на полицията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст