ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Два мола, 21 фирми и организаци дължат на София 19 млн. лв.

Столична община

В София 21 фирми и обществени организации дължат преди Коледа на общинската хазна 19 млн. лв. за данък сгради и такса смет. Това показват резултатите от извършените от кметството ревизии от началото на годината досега, съобщи зам.-кметът по финанси Дончо Барбалов.

Сред най-големите длъжници към кметството преобладават частните фирми, има и два мола. За разлика от миналата година, когато в списъка с големите длъжници имаше над 10 университета, сега от неизрядните платци сред вузовете е останал един – ВТУ „Тодор Каблешков”. "Шест от големите борчлии, които ни дължат 4,4 млн. лв., вече сме ги дали на частни съдебни изпълнители, с останалите 15 или се съдим, или им предстоят ревизии", уточни Барбалов, че отделно от списъка с длъжниците е Софийският университет, с който общината се съди.

Сагата с рекордьора сред длъжниците при висшите учебни заведения продължава вече четвърта година. Той дължи огромната сума от над 12 млн. лв. за такса смет. Старото ръководство на Алма матер обаче упорито не признаваше това задължение и спорът за дължимите налози за 41 имота се точеше с години.

Барбалов изтъкна, че новият ректор имал друг подход и с него вече се били разбрали да се срещнат, за да обсъдят схема за постепенно изчистване на огромния дълг на най-старото висше учебно заведение у нас.

И тази година общината не е използвала услугите на фирми за събиране на дългове, а са избрали варианта с обаждания по телефона, напомнителни писма и частни съдебни изпълнители.

Служителите от данъчните отдели са изпратили близо 10 000 честитки на граждани с дългове до 500 лв. и фирми със задължения от над 10 000 лв.

В резултат на това са събрани досега над 80 млн. лв. стари задължения. През 2015 г. общината е започнала 104 големи ревизии на частни фирми и 34 са били продължени от миналата година. Вече има издадени 82 акта.

Начислените суми са за 16,3 млн. лв., от тях 6 млн. вече са платени. Общината е заложила в проектобюджета си за 2016 г. да събере 260 млн. лв. лева от данъци и 234 млн. лв. от такси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст