ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Дружества

„Захарни заводи” АД отбелязва 100-годишнината си с първия по рода си арт проектНестандартен арт проект ще популяризира 100-годишния юбилей на „Захарни заводи“ АД. През септември компанията

"Захарни заводи" с високи приходи

Производителят на разнообразни сладкарски изделия, на етилов алкохол и електричество "Захарни заводи" АД увеличава пет пъти печалбата си – до 4.32 млн. лева. Приходите на горнооряховското предприятие са се повишили с над 13 на сто. Общо 76% от изделията си то продава на българския пазар. Дяловете в Европейския съюз и в други страни са много по-ниски – съответно 14 и 10 на сто.

От април компанията е отделила търговската си дейност в ново дружество – "Захарни заводи трейд". То пое дистрибуцията и логистиката на хранителния бизнес – захар, захарни изделия и етанол. Ръководството на групата очаква това търговско дружество да се фокусира върху продажбите и да осигури растеж на един силно конкурентен пазар, какъвто вече е българският.

 

Продават централата на "Енемона"

Съдебен изпълнител продава централата на "Енемона" АД в София (до хотел "Плиска") заради дълг. Началната цена е 7 854 451 лева. Имотът е собственост на инженеринговата компания и включва сутерен и три етажа със застроена площ от 1340 кв. м заедно с урегулиран поземлен имот с площ 3500 кв. метра. "Енемона" АД го купи през 2010 г. от БТК срещу 2.75 млн. евро. Сделката е финансирана с кредит от "УниKредит Булбанк" за 2 817 783 евро.

Не се уточнява в полза на кого ще е продажбата, но се знае, че върху имота са вписани две договорни ипотеки – първата за 3.5 млн. евро и втората за 8.5 млн. евро. Срокът за провеждане на търга е до 7 януари 2016 г., но може да бъде прекратен, ако междувременно "Енемона" АД плати дълга си.

В последните месеци компанията периодично изпада в затруднения най-вече заради забавени плащания от нейни клиенти, голяма част от които са от енергийния сектор. В крайна сметка тя успяваше да се издължи и да избегне други крайни мерки.

 

БДЖ "гаси" дългове с имоти

Холдинг БДЖ ЕАД ще продаде на Държавното предприятие "Национална компания железопътна инфраструктура" чрез пряко договаряне почивно-възстановителния център "Родопи" в местността "Студенец" в община Куклен. Това стана възможно, след като Министерският съвет даде съгласието си за сделката. След продажбата статутът на имота ще бъде променен в публична държавна собственост.

По схемата "дълг срещу собственост" "Национална компания железопътната инфраструктура" ще придобие и три имота от "БДЖ – Товарни превози" ЕООД. Терените се намират в Симеоновград и попадат в границите на трасето за реконструкция и електрификация на жп линията Димитровград – Свиленград.

С продажбите двете дружества ще могат частично да погасят дълга си към компанията, която управлява железопътната инфраструктура. Държавното предприятие няма да заплаща имотите, а ще приспадне договорената сума от финансовите задължения, натрупани през минали години.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст