ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Грехопадения вкараха одитор във Ватикана

Ватикана

"ПрайсУотърхаус Купърс" ще извърши първия одит на финансовите дела на Ватикана, основан на международните счетоводни стандарти. Одитът започва "незабавно", съобщиха финансистите на Светия престол. Експерт-счетоводителите ще работят в тясно сътрудничество с екипа на специално създадената за случая "Работна група за икономическото бъдеще", в която има представители на премиерския офис на града-държава, на Банката на Ватикана и на други агенции. Неин ръководител е кардинал Джордж Пел – шеф на Икономическия секретариат на Ватикана (еквивалентен на министерство на икономиката).

Водещата световна счетоводна компания бе избрана за папски ревизор в навечерието на Юбилейната година на милосърдието, която бе открита официално от папа Франциск на 8 декември и ще продължи до ноември 2016-а. Непосредствено преди това бяха публикувани две противоречиви книги – "Търговци в храма" на Джанлуиджи Нуци и "Алчност" на Емилиано Фитипалди. Съдържанието им се основава на изтекли документи, подсказващи масово лошо управление и финансови измами на най-високите нива в католическата църква. Включително и 1.5 млрд. щ. долара, скътани в скрити сметки, а също – използването на дарения за бедните за запушване на дупки в църковния бюджет за 2014-а – той приключи с недостиг от 25.6 млн. евро. В интерес на истината, в нито една от публикациите не се поставя под съмнение реформаторските усилия на папата, но все пак го тласкат да предприеме стъпки за осветляване на финансите на Ватикана.

Скандалните разкрития, довели до повдигането на криминални обвинения срещу членове на екипа за финансови реформи, не ги спират. Светият отец разпореди на назначената от него "Работна група за икономическото бъдеще", подпомагана от професионални одитори, да уточни стойността на огромните финансови вложения и недвижими имоти на Католическата църква, включително и на базиликата "Свети Петър", на "Сикстинската капела" и на безценните творения на Микеланджело. Групата проведе първото си съвещание на 27 ноември, а Дани Кейси – дясната ръка на кардинал Пел – коментира, че "човек не може да планира, ако не разбира какви са активите и пасивите, с които работи", и че това не са пари на администрацията, а на "1.2 млрд. вярващи и на много други, на които църквата служи".

Преди "ПрайсУотърхаус Купърс" в сметките на Ватикана почти година "се ровиха" другите две световни одиторски компании – "Ърнест енд Янг" и "Кей Пи Ем Джи". Те откриха множество нередности, сред които и разминаване в описанията на инвентара, предполагащи кражби или измами в някои магазини на Свещения град. Както и доказателства за контрабандна търговия при препродажбата на освободени от данъци цигари и бензин, предназначени за обслужване на гражданите и от служителите на Ватикана.

Привличането на "ПрайсУотърхаус Купърс" като независим външен одитор може да се окаже преломен момент в провежданите вече почти три години реформи, целящи очистването на финансовия имидж на Светия престол, защото компанията има мандат да провери всичките му активи. Те включват освен средствата в Банката на Ватикана и обширните недвижими църковни имоти, незасегнати досега от финансовите реформи. Кардинал Пел обяви в началото на годината, че общите активи на Свещения град се оценяват на над 3 млрд. щ. долара. Извън тях в Банката на Ватикана има 6 млрд. евро под формата на депозити, на управлявани авоари и средства под попечителство.

Според авторите на двете книги обаче активите на Ватикана са силно подценени – само недвижимите имоти струват около 4 млрд. евро, което е четири пъти повече от счетоводната им стойност. А това дава възможност на кардиналите и на другите чиновници да плащат едва част от пазарните ренти за обитаваните от тях луксозни апартаменти в Свещения град. Подценените имоти ощетяват и приходите на Ватикана, които биха могли да се използват за покриване на оперативните си разходи. 

Най-голямото препятствие пред реформите на папа Франциск е силната и наброяваща 3 хил. души бюрокрация, предвождана от могъщите кардинали. Светият отец обаче има опит в разчистването на скандали. Той се сдоби с него след избора му за архиепископ на Буенос Айрес през 1998-а. Тогава се разбра, че предшественикът му е имал тесни връзки с местна банкова фамилия и е бил замесен в застрахователна сделка с нея. Архиепископията е била въвлечена в афера за милиони долари. Назначеното разследване по случая разкри, че банкерите са плащали на бившия архиепископ сметките от персоналната му кредитна карта. Срещу духовника не бяха повдигнати обвинения, но неговият секретар и двама от банкерите бяха хвърлени в затвора. Франциск пък наел външни одитори да оценят щетите и разпоредил на свещенослужителите си в бъдеще да се държат на разстояние от банковия сектор. Единствената пречка пред усилията на папа Франциск да извади финансите на Ватикана на светло може да се окаже късият му мандат, защото той възнамерява да остане начело на Светия престол до 2020-а. А за реформирането на църковните финанси ще е необходимо да се смени поне едно поколение.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст