БСП има и план “Б” за свалянето на кабинета

Парламент Цветомир Михов Герб Михаил Миков БСП

Бойко Борисов трябва да бъде притиснат да поиска доверието на Народното събрание, заяви пред репортер на в."БАНКЕРЪ" депутатът от левицата Ангел Найденов с уточнението, че засега това е негово лично мнение. Този ход бил наложителен, тъй като на практика имало преформулиране на управляващото мнозинство заради афишираното от "Демократи за силна България" и техния лидер Радан Кънев намерение да минат в опозиция. Червеният депутат твърди, че случилото се налага промяна както на коалиционното споразумение между ГЕРБ и Реформаторския блок, така и в управляващия формат. Така щяла да се провери парламентарната подкрепа за кабинета, а дали Борисов и хората му ще имат такова желание, вече е съвсем друга работа.

Ако министър-председателят не използва тази възможност, за да утвърди властта си, левицата възнамерява да мине към план "Б", тоест към вот на недоверие. Повечето социалисти в парламента са категорични, че по която и тема да приложат тази процедура, тя все ще е подходяща, защото правителството нямало нито една успешна политика. Найденов обаче е на мнение, че би било добре БСП да подготви вот на недоверие не по отделна тема, а за цялостната дейност на министрите. Действително, при отхвърлянето на общ вот такъв не може да бъде внасян през следващите шест месеца, докато в другия случай – за провал в секторни политики, може да се иска постоянно. Но бившият военен министър в правителството на Орешарски е убеден, че нищо няма да се промени чак толкова за следващите шест месеца, ако опозицията пробва да "гръмне" с най-големия "патрон" по управляващите.

Темата все още не е обсъждана подробно в парламентарната група на социалистите. Сходна е ситуацията и за евентуалното искане за вот на недоверие по секторна политика. Конкретно Георги Божинов посочи, че кабинетът може да се атакува за неблагополучията в здравеопазването, борбата с корупцията или във финансите заради задлъжняването на страната. "Трябва да преценим внимателно и най-вече какви съюзници ще намерим за тази работа. Виждате, че всички останали депутати се прилепват като гербови марки към властта, за да оцелеят", изтъкна той. Според него на някои народни представители им е пределно ясно, че ако сегашният парламент се разпусне, някои измежду АБВ, "АТАКА", Българския демократичен център, Патриотичния фронт или Реформаторския блок едва ли ще влязат пак в сградата на съединението. "Никой от тия хора не смее да отиде на избори, затова ще подкрепят всяка политика", каза Божинов.

Найденов също смята, че най-голямата трудност за социалистите ще е да намерят съмишленици, които да се подпишат под искането на вот на недоверие. Защото, за да се подготви тази процедура, ще са необходими най-малко 48 гласа, а червените имат с десет по-малко. Критичният към герберите независим депутат Велизар Енчев с охота би се присъединил към тях, но пак не достигат девет гласа. В левицата не вярват, че Движението за права и свободи, което бе обявило преди няколко месеца, че обмисля внасянето на такъв вот заради политиките в здравеопазването, ще се включи. Същото е становището и за депутатите от АБВ, които са определяни като "мижитурки" от червените си колеги. От БСП обаче не изключват идеята да тестват опозиционните настроения на Радан Кънев и приближените до него, които са около десет души и също изразиха желание да свалят сегашната власт. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст