Митничарско

Лого Параграф

Финансовият министър Владислав Горанов обяви последната си мярка срещу корупцията. Министерството на финансите обяви, че закрива Свиленградската митница. Последният рушветчийски скандал там ускорил нещата. "Причината за закриването на митница "Свиленград" са структурни промени, които ще дадат възможност по-добре да се управляват човешките ресурси в Агенция "Митници" и нетолкова промяна в капацитета на пункта. Поводът обаче може да се обвърже със случилото се на ГКПП "Капитан Андреево", където службите установиха корупционните практики", заяви Горанов.

Мярката би могла да бъде ефективна и назидателна за останалите митници. Зад по-добро управление на човешките ресурси финансист № 1 обаче има предвид нещо, което е на ръба на скандала – голяма част от митничарите от "Капитан Андреево" ще бъдат преместени в централното управление на Агенция "Митници" в София, а друга част пък ще бъдат включени в мобилните екипи за борба с контрабандата.

По този повод уместно е да се припомни една мисъл на режисьора и писател абсурдист Уди Алън: "Вълкът и агнето биха могли да си легнат заедно, но агнето няма да спи много." Само си представете мобилна група за борба с контрабандата, съставена от корумпета, които шарят по граничните пунктове и страната! За такова нещо дори и героят на Щастливеца от фейлетона "Разни хора, разни идеали" би зарязал мечтата за Солунската митница, ще яхне джипа и ще обира каймака на търговците, които сами ще му се навират в ръцете.

В същото време контрабандните канали през граничните пунктове, завещани още от времената на ДС, ще продължат да действат. Но, казва Горанов, важното е човешките ресурси да се управляват по-добре.  

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст