ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Милион мигранти дошли по море в Европа тази година

бежанци гърция

Близо един милион нелегални мигранти, от които над 500 хиляди сирийци, са пристигнали в Европа по Средиземно море от началото на годината. Това заяви вчера върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от ТАСС.

На заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на хуманитарната ситуация в Сирия, Гутериш посочи, че Върховният комисариат на ООН за бежанците е провел анкета сред 1200 сирийски бежанци, резултатите от която са потвърдили, че Сирия изпитва огромно "изтичане на мозъци". "Осемдесет и шест процента от анкетираните имат средно образование. Почти половината от тях са учили в университети. Можете ли да си представите какви катастрофални последици ще има подобно масово изселване за перспективите за възстановяване на Сирия след конфликта", заяви Гутериш.

Върховният комисар предупреди, че бежанците от Сирия в Близкия изток тънят в нищета и са принудени да търсят път към Европа. По данни на ООН и Световната банка девет от десет сирийци в Йордания и Ливан живеят под прага на бедността. В много случай на тях не им се позволява да търсят работа, в резултат на което без издръжка се оказват цели семейства. Само половината от всички деца бежанци ходят на училище, отбеляза Гутериш.

Той призова за скорошно прекратяване на войната в Сирия и предупреди, че колкото по-дълго тя продължава, толкова по-тежки ще бъдат нейните последици.
Хората, които отхвърлят сирийските бежанци, са "най-добрите съюзници" на джихадистите от "Ислямска държава" и други екстремисти, заяви Гутериш, цитиран от Ройтерс.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст