ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Работа има за хора с професионални умения

Парламент Ивайло Калфин

Хора с професионални умения и не задължително с висше образование могат да си намерят лесно и добре платена работа. Това заявява в интервю пред БТА вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин.  

Той отбелязва, че най-важно е да се създадат условия и стимули у нас да се увеличат доходите от труд. По думите му у нас има работа. "Анализите на пазара на труда показват, че най-голям недостиг на работна сила се наблюдава в дейности, за които се изисква някакъв занаят. Недостиг на работна сила има обаче и в образователната система, на места има търсене и в търговията, и в услугите. Ще имаме нужда и от квалифицирани инженери и специалисти в технически специалности", казва още Калфин. Социалният министър констатира със съжаление, че в тези сфери има работни места, но самите професии не са сред най-желаните, тъй като ученето за тях изисква повече усилия. 

Калфин припомни, че от средата на тази година се е повишил доходният критерий до 400 лева за получаване на помощи за отглеждането на дете, което ще позволи на още 10 хил. души да се възползват. По думите му около 300 милиона лева европейски средства ще бъдат вложени в разширяване на услугите на пазара на труда и социалните плащания.

Калфин подчерта, че продължават преговорите с работодателите и синдикатите  за механизъм за повишаване на минималната заплата и осигурителните прагове по браншове. "Правим консултации и със социалните партньори, тъй като този механизъм трябва да бъде припознат и от тях. За мен важното е да създадем максимално добри условия на работодатели и синдикати да се договарят. Един от проблемите при тях е, че много сектори не са адекватно представени. Това е и тяхна отговорност – да намерят начин за представителство на всички икономически сектори. Когато диалогът между работодатели и синдикати липсва, неизбежно трябва да се намесва държавата с административни мерки. Искам да направим опит да сведем административните решения до минимум", посочи Калфин.

Според него социалната изолация и крайната бедност могат да се превърнат в предпоставки за екстремизъм. Затова министърът смята, че е в интерес на цялото общество да не допуска създаването на маргинализирани общности. "За мен не подлежи на съмнение необходимостта да се подпомагат роми или бежанци. Тази помощ от обществото обаче трябва да даде шанс на всеки един ден те сами да поемат грижата за себе си и семейството си и да подпомагат чрез данъците други граждани в нужда", изтъкна още вицепремиерът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст