ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хронологията на бурята

18 декември 

*За пръв път публично е съобщено, че "Газпром" и "Овергаз Инк" са в процес на "развод", който трябва да приключи до средата на 2016 година. 

 

21 декември

*Заместник-директорът на "Газпром" Александър Медведев съобщава на Сашо Дончев по телефона, че "Газпром" ще прекъсне доставките до „Овергаз“ от 1 януари 2016-а, въпреки действащия договор. 

 

23 декември 

В писмо до Европейската комисия Сашо Дончев предупреждава за случващото се и заявява, че става въпрос за явна злоупотреба с господстващото положение на "Газпром" на ниво доставки. Той предупреждава също така за риск от сериозни и непоправими вреди за конкуренцията.

 

29 декември 

*"Овергаз Инк" получава отговор на изпратената до Балканския диспечерски център заявка за количествата природен газ за следващите три дни. За 1 януари 2016-а са записани нулеви количества синьо гориво. Заявката е резултат на създадена практика, но не е предвидена в договора с "Газпром Експорт".

*След получаването на този отговор от Балканския диспечерски център "Овергаз Инк." незабавно изпраща писмо до генералния директор на "Газпром Експорт" с искане за потвърждение на заявените за доставка количества природен газ.

*За да избегне каквито и да са рискове за клиентите, без да дочака отговора на "Газпром Експорт", ръководството на "Овергаз Инк" се свързва с представител на "Булгаргаз", като го запознава с възникналата неочаквана ситуация и заявява, че ще се възползва от услугите му като обществен доставчик.

*Българският премиер Бойко Борисов призовава на спешно заседание държавните енергийни дружества в страната: "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и БЕХ. Представител на "Овергаз Инк" не присъства на срещата. 

30 декември

*Изненадващо изявление на руското министерство на външните работи. Вместо "Газпром" то информира, че България може да получи при необходимост и повече от обичайното количество газ от 3 млрд. куб. м годишно и че Русия няма да остави България без синьо гориво.

*Сашо Дончев изпраща второ писмо до Европейската комисия, в което информира за развитието на случая. 

31 декември

*За втори път премиерът Бойко Борисов събира на среща в Министерския съвет шефовете на енергийните дружества – БЕХ, "Булграгаз" и "Булгартрансгаз". Представител на "Овергаз Инк" отново не присъства на срещата. 

*Същия ден, след 17:00 часа, докато върви пресконференцията на министър-председателя  и шефовете на държавните енергийни дружества, "Овергаз Инк." получава отговор на писменото си запитване, с който служител на "Газпром Експорт" информира, че заявката за 1 янауари не може да бъде изпълнена. В писмото „Овергаз Инк." е информирана, че "Газпром Експорт" е предприел действия за осигуряване на необходимите количества природен газ за клиентите му, но през „Булгаргаз".

*Подписан е договор между "Овергаз Инк" и "Булгаргаз" за доставка на необходимите количества синьо гориво

2 януари

*"Овергаз Инк." информира, че няма задължения с настъпил падеж към нито една институция, в това число и към "Газпром Експорт".

6 януари

*Комисията за енергийно и водно регулиране съобщава, че започва извънредна проверка за изпълнението на лицензионните задължения и финансовото състояние на "Овергаз".

*"Овергаз" превежда на "Булгаргаз" цялата сума за синьото гориво от обществения доставчик за януари. По договор това можеше да стане на два транша – на 7 януари и на 15 януари 2016-а. Месечната цена е обичайната – около 17.5 млн. лева. 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст