ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Банковите акции се спасяваха поединично

Цени на акциите на българските банки на “БФБ-София” (лв.)

Нямаше голямо раздвижване в търговията с книжа на публичните компании на "БФБ-София" през последния месец на 2015-а, за разлика от минали години. Цените запазиха спокойствие, а оборота формираха малко на брой сделки. Фондовата борса отчете годишен спад за първи път от четири години. За цялата 2015 г. основният борсов индекс SOFIX "потъна" с 11.72%, но този спад можеше да е и още по-голям, ако през декември не беше постигнат ръст от 5.82 на сто.

Банковите акции не направиха изключение от общата тенденция. Книжата на ТЕКСИМБАНК и на Българо-американска креидитна банка успяха да приключат борсовата година с достатъчно високи цени. А това на свой ред повиши стойността на инвестицията на притежателите на книжа на тези публични банки. Но акционерите в Централна кооперативна банка и в Първа инвестиционна банка вероятно не са много доволни от котировките. Някои от инвеститорите обаче успяха да се възползват от ситуацията и се сдобиха с акции, които (може би) имат потенциал за растеж през 2016-а.

Търговията не бе особено активна през декември и затова не бяха прехвърлени много банкови акции. В двадесетте борсови дни бяха изтъргувани само 183 202 броя, което е с около една трета по-малко спрямо ноември.

Цените на акциите на

Първа инвестиционна банка

постепенно набираха скорост през декември, а с тях и настроението на акционерите й се подобряваше с всеки изминал борсов ден. Това пък бързо се отрази върху котировките на книжата на Първа инвестиционна банка (ПИБ) и те с лекота прескачаха нивата от 1.2 и 1.3 лв. за акция. През първата половина на месеца цените се задържаха в границата от края на ноември. След моментно колебание на 23 декември книжата стъпиха на дъното от 2.112 лв. за един брой, но все пак то е над най-ниското ниво от ноември (2.05 лв.).

В предновогодишните дни от последния месец на миналата година акциите на ПИБ се изкачиха до най-високата им стойност – 2.299 лв. за един брой (на 30 декември). Тя е с 8.85% над месечното дъно. При случилото се в последната борсова сесия за 2015-а цената е с 25 стотинки над тази от края на ноември. Пазарната оценка на банката пък се увеличи с 23.98 млн. лв. и в този ден борсовите играчи вдигнаха пазарната капитализация на ПИБ до 252.89 млн. лева.

Плавният ръст в цените на акциите на кредитната институция внесе спокойствие в редиците на притежателите на нейни книжа. Но и стана причина някои от тях да побързат да се освободят от тази си инвестиция. При сравнително активни разпродажби в двадесетте борсови декемврийски дни бяха изтъргувани 134 422 дяла. През ноември бройката беше двойно по-малка – само 65 682 книжа станаха обект на покупко-продажба.

Търговията с книжата на

Централна кооперативна банка

вървеше равно и спокойно през декември и те за пореден месец направиха опит да се отдалечат от номинала си, който е един лев. Цените им пък се свиха в още по-тесните рамки – между 1.034 и 1.001 лв. за акция. Всичко това стана причина двете крайни стойности на котировките да потърсят ново равновесно ниво. За съжаление на инвеститорите те останаха под ноемврийските.

Въпреки че търговията с книжата на Централна кооперативна банка (ЦКБ) започна на нивата от края на единадесетия месец, ентусиазмът на търговците бързо беше охладен. Спускането по ценовата стълбица повлия и на настроението на инвеститорите, които в опит да запазят спечеленото дори напуснаха за три дни борсовия "тепих". Това доведе до загуба на стойност и на 21 декември книжата опряха в месечното си дъно от 1.001 лв. за един брой. През ноември най-ниската котировка за акциите на банката от групата "Химимпорт" беше 1.009 лева.

"Засрамени" от слабостта си, котировките направиха плах опит за промяна. Вярно, тя завърши с най-високата цена за декември – 1.034 лв. за един брой, но и тя е с две стотинки под върховата им стойност през ноември.

Търговията в следващите дни върна инвеститорите на земята и котировките започнаха леко да падат надолу. Цената от 1.011 лв. за един брой в последната борсова сесия за 2015-а е с една стотинка под стойността си в края на ноември. Но това стана причина пазарната капитализация на кредитната институция да изгуби 113 хил. лв., а оценката на банката да се свие до 114.399 млн. лева.

Недоволни от тези цени, инвеститорите изтъргуваха едва 47 073 книжа на ЦКБ, при положение че само през единадесетия месец на миналата година са били 310 955.

Борсовата статистика се допълни и от няколко сделки с книжата на Българо-американска кредитна банка и на ТЕКСИМБАНК, които в последния месец на годината донесоха добри печалби за притежателите им. Търговията с книжата им зарадва акционерите и с покачване на цените.

Началото на дванадесетия месец обаче не даваше основания за оптимизъм. ТЕКСИМБАНК реализира покупко-продажби само в два от борсовите дни, но цените (между 1.725 и 2 лв. за един брой) отбелязват най-високите си стойности през тази година. Въпреки че бройката на прехвърлените книжа не впечатлява (643), пазарната капитализация на банката скочи с впечатляващите 7.8% – до 48.291 млн. лв. в края на декември.

Въпреки дванадесетте търговски сесии, в които нямаше сделки с книжата на

Българо-американска кредитна банка

последната седмица на 2015-а върна усмивките по лицата на притежателите на акции от банката на Цветелина Бориславова. А цената от 4.815 лв. за един брой е между трите най-високи за тези книжа през годината. Дъното за декември остана 4.401 лв. за дял. Но тъй като котировката от 30 декември е с 36 стотинки над отчетената в края на ноември, това издърпа още нагоре и оценката на Българо-американска кредитна банка. Този път тя е с 8.25% по-висока и според борсовите играчи кредитната институция струва 117.605 млн. лева. Всичко това се случи при прехвърлянето само на 1064 акции.

Банките у нас преливат от пари, но не могат да печелят от значителната си ликвидност – домакинствата и фирмите предпочитат да трупат богатство в депозити и не търсят кредити за разширяване на инвестиционната си активност. Лихвите по депозитите за бизнеса и домакинствата спряха да се понижават, констатира БНБ. Това е добра новина за всички, които разчитат да умножат парите си по този начин. Но пък означава, че така ще се удължи още срокът за възстановяване на търговията на "БФБ-София". А и колко ли инвеститори ще се решат да рискуват на капиталовия пазар, след като могат спокойно да изчислят печалбата си от банков влог?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст