ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Празнични видения в екологията

Ивелина Васиелва

Колкото и да ни е замъглена мисълта след празничната еуфория, няма как да не се усъмним в твърдения на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева. Според нея всичко с екологията у нас е наред – свършила си е жената отлично работата и няма ни най-малък повод за критика. А съвсем неотдавна  ни осведомиха, че живеем в най-мръсната столица в Европа. На всичко отгоре две трети от българите нямат канализация и в най-добрия случай отпадните води от домовете им изтичат директно в реките или морето, а почти всичките си боклуци изхвърляме в крайградските зони. Общо взето, както е казал навремето американският политик Томас Уелс: "Сега единственото, което остава нерешено, е решението на проблема."

Най-голямата гордост на министър Василева е изпълнението на оперативната програма "Околна среда". "Тя имаше лоша стартова позиция, спрени плащания до ноември 2014-а и голямо забавяне по отношение на финансовото изпълнение, но въпреки трудностите успяхме да компенсираме изоставането и 2015-а бе изключително успешна", хвали се Василева. По думите й програмата дори била изпълнила своите цели както за подобряване на екологичното състояние в страната, така и за повишаване на качеството на живот на гражданите.

Последната информация гласи, че по "Околна среда" са разплатени 3.45 млрд. лева. Само за 2015-а са предоставени 1.14 милиарда, което е една трета от всички плащания за целия програмен период. Но трябва да имаме предвид, че през 2014-а плащанията бяха спрени от Еврокомисията и след това пуснати накуп. Така че въпросният милиард, който се изтъква, всъщност е не за една, а за две години.

Иначе изпълнението на бюджета е почти 96.5 на сто, което наистина е страхотен резултат. Само че от Брюксел засега са ни възстановени едва 55%, или 1.499 млрд. лева. В най-скоро време щели да бъдат осчетоводени още два сертификата и с тях цялата сума на възстановените средства ще стигне 1.96 млрд. лв., или 72% от бюджета на програмата. Какво обаче се крие зад тези числа? Реално за деветте години членство в Европейския съюз сме реализирали успешно 237 екопроекта. Новоизградени или ремонтирани са 44 пречиствателни станции, които обслужват 486 хил. жители. Положени са 2600 км водопроводи и канализация, като към тази инфраструктура са присъединени 922 хил. души. В сектор отпадъци пък от планираните 20 регионални депа е приключило изграждането на 15 и се очаква съвсем скоро да бъдат открити още четири. Въпреки това е добре да се знае, че въпросните модерни сметища, ако такива съоръжения въобще могат да бъдат наречени модерни (неслучайно в развитите държави отбягват да ги използват), обслужват под 4 млн. граждани. Каква е съдбата на боклуците, които изхвърлят останалата една трета от българите, може само да предполагаме.

И по другата болна тема – за наложените финансови корекции по програмата, екоминистерството не дава точни данни. Известно е само, че засега сме загубили безвъзвратно 190 млн. лева. А също, че рискови проекти въобще няма, тъй като е постигната договореност с Европейската комисия част от тези, които не могат да бъдат завършени със средства от предишния програмен период, да получат пари от новия. Става дума за т. нар. фазирани проекти в сектор "Води" на общините Банско, Видин, Враца, "Златни пясъци", Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол. Общата им стойност е 233 979 580 лева. Строителните работи по тях вероятно ще започнат чак след средата на 2016-а, тъй като местните власти още не са подали проектните си предложения. Според графика това ще може да стане до 1 февруари.

Другите успехи в работата си през миналата година, които Ивелина Василева изтъкна, са свързани с промените в нормативната уредба. Приети бяха например поправки в Закона за водите, с които се въведе единен национален орган за контрол на хидротехническите съоръжения. "От 1 януари този контрол се поема от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Така в страната ни вече няма да има безстопанствени язовири. Провежда се строг контрол и по отношение на проводимостта на речните корита. Една от мерките в тази посока бе почистването на руслата на реките от незаконни сметища. През 2015-а бяха извършени 1565 проверки в 265 общини. Наложени са 104 акта и 75 наказателни постановления на кметове, които не са се справили с ликвидирането на боклука. Общата стойност на санкциите е 171 900 лв.", обяснява министърът.

Изменен бе и Законът за околната среда, така че да въведе по-строги норми по отношение на контролната дейност – максималната глоба бе увеличена до 500 хил. лв. при наличие на големи разливи и замърсявания.

Василева смята, че се е справила отлично и с наказателните процедури срещу България – в началото на мандата й имало 15 такива производства, а сега са само три. 

Колкото и странно да звучи, от Министерството на околната среда и водите отчитат добри резултати и в дейностите за ограничаване на изменението на климата. Приносът на нашата държава в този процес е, че отчита 236 млн. лв. от продажбата на парникови газове на международния пазар и част от тези средства ще се използват за ограничаване на глобалното затопляне. Освен това с 32 млн. лв. от Националния доверителен екофонд е финансирано санирането на 90 обществени сгради – училища, детски градини, болници и др., с което са намалени разходите за отопление и отделените въглеродни емисии. А за тази година се разработва пилотен проект за закупуване на електромобили или хибридни коли за общинската и държавната администрация.

Това са то успехите на екоминистерството…

 

Санкции за над 5 млн. лв. са наложили през 2015 г. 16-те регионални екоинспекции по околната среда за нарушаване на екологичното законодателство. Значителна част от тези средства – 1.75 млн. лв., са постъпили в общините и трябва да бъдат изразходвани за екологични проекти. Извършени са 20 620 проверки в 19 499 обекта. За установени нарушения и несъответствия са съставени 965 акта и са издадени 1049 наказателни постановления. Спрени са няколко замърсяващи производства – сред тях е една от инсталациите на завода за авточасти "Монтюпе" в Русе, инсталация за птичи тор в Карнобат, такава за дървени въглища в Златарица, пиролизна инсталация за гумен гранулат в Стара Загора и други.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст