Миков: Правителството е по-нестабилно от всякога

миков

Управляващото мнозинство е по-нестабилно от всякога, но причините за това не са толкова политически. Това заяви лидерът на социалистите Михаил Миков по време на заседанието на Националния съвет на БСП. Той коментира още, че управляващата коалиция не се гради на политически принципи и не представлява нищо повече от сделка за разпределение на порции власт. 

"Достатъчно ясно е вече, че управляващото мнозинство представлява механичен сбор на икономически интереси, чиято основна цел не е да осигури добро и правилно управление, а да е активен участник в усвояването на публичен ресурс и европейски фондове", категоричен е Миков.

По думите му демографската криза все по-бързо стопява нацията ни и отнема перспективата за развитие пред все по-малобройните българи. „Раждат се хиляди българчета по-малко всяка следваща година, имаме една от най-ниските нива на раждаемост и едно от най-високите – на смъртност”, констатира лидерът на социалистите. По думите му обаче дясното управление на страната е предпочело комфорта на няколкото традиционни изпълнители на обществени поръчки пред интереса на българската нация. 

„Правителството не размрази социалните плащания и не изпълни задължението си да представи мерки за справяне с демографската криза преди приемането на бюджета миналата година. Така не беше осигурен никакъв ресурс за демографска политика”, припомни председателят на БСП. По думите му всичко, което оттук насетне се случва и се говори, не е нищо повече от лицемерието, което добре познаваме от всяко управление на ГЕРБ. 

Миков отправи още едно предупреждение към управляващите – за назряващото обществено напрежение. „Поставянето на либералния приоритет на десните пред бъдещето на българската нация е все по-неразбираем процес за хората, които стават все по-недоволни и гневни от пасивността на дясно правителство без социален коректив” поясни той. 

Регионални диспропорции превръщат България в държава с няколко града, заобиколени от обезлюдена територия, заяви в словото си лидерът на левицата. „Усещането за общество в тази обезлюдена територия изчезва, заедно с миграцията на хората от малкото населено място към мегаполиса. И няма нищо толкова изненадващо, че подобна картина е благоприятна почва за практически неконтролирана и ненаказвана престъпност – организирана и битова. Но още по-лошо е и това, че усещането за сигурност и по улиците на големия град се съизмерва със спомените ни за най-мрачните години на прехода – неговия мутренски период – с показни, нагли и зрелищни убийства на хора от подземния свят, които незнайно защо се намират на свобода и нямат никакви проблеми с органите на реда”, посочи Михаил Миков. 

Според лидера на опозицията, ако въобще може да се определи някаква посока на политиката на управляващите в областта на сигурността, то тя със сигурност се изчерпва с последователните им усилия за отнемане на социални права и привилегии от полицаите. Той подчерта, че това демотивира състава на полицията и обрича на провал всякакви опити правоохранителните органи да могат да изпълняват задълженията си. „И с риск да изложа националната сигурност на риск, според критериите на г-жа Бъчварова, аз все пак ще си позволя да кажа: Българските полицаи не заслужават да имат подобен министър. Българските граждани не заслужават да имат подобно управление и все по-ясно си дават сметка за това”, заяви Миков.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст