Близо 1 трлн. долара са изтекли от Китай през 2015 г.

Китай

Изтичането на капитал от Китай през 2015 г. е нараснало седем пъти и е достигнало исторически рекорд от 1 трилиона долара, съобщи Bloomberg.

Само през декември инвеститорите са изнесли от страната 158,7 млрд. долара, което е с 50 млрд. долара повече, отколкото през ноeмври. За сравнeние: обемът на изтеклия от страната капитал за цялата 2014 г. е бил в размер  на 134,3 млрд. долара 

Активизирането на този процес анализаторите свързват основно със признаците за забавяне на китайската икономика. Но и с решението на китайската народна банка да обвърже курсът на юана не в двойка с долара, а спрямо кошницата от основни световни валути.

"Инвеститорите активизираха изнасянето на средства от Китай след като Централната банка не по най-добрия начин поднесе на пазара плановете си за изменение на валутната си политика, смята старши икономистът на  Capital Economics Марк Уилямс. Най-вероятно изтичането на капитал ще продължи, поне докато централната банка не убеди инвеститорите, че знае какво прави за постигането на своите цели.”

Обемът на златните резерви на Китай през миналата година е спаднал с  513 млрд. долара до 3,3 трлн. долара, заради усилията на Централната банка  да стабилизира курса на юана. По оценка на експерти в края на 2016 г. резервите на страната ще се съкратят с още 300 милиарда долара.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст