БРОШУРА: Бъл­гар­с­ките сор­тове грозде

Бъл­гар­с­ките сор­тове грозде

не са чак тол­кова много. От белите може да се каже, че това са Димят и Мис­кет, а от чер­вените сор­тове – Гъмза, Широка Мел­нишка лоза и Мав­руд. Общо взето, с това се изчер­п­ват по-популярните и изпол­з­вани от винарите.

Димят е широко разпространен по Черноморското крайбрежие, в района на Шумен и Стара Загора. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Чувствителен към ниските температури и засушаване. От сорта се получават обикновени бели трапезни вина, с характерен вкус. Изпол­зва се самос­тоятелно и за купаж с други сор­тове, но много често и за варене на ракия и за поз­натите на Бъл­гария брен­дита.

Широка Мелнишка Лоза е стар местен сорт, отглеждан от незапомнени времена в микрорайона на Мелнишко. Разпространен е само в долината на река Струма – Благоевградски окръг около гр. Сандански, Мелник, Петрич и селата Хърсово, Марикостиново, Капатово, Виногради. Гроздоберът обикновено започва през първата половина на октомври. Отлежалите вина от този сорт се отличават с богат аромат, в който се долавят тонове на тютюн и кожа.

Мавруд е стар местен сорт, който се отглежда само в България, най-често около Асенов­г­рад, макар че насаж­дения има вече и на други места в Тракийс­ката низина. Вината се развиват отлично в контакт с дъбова бъчва. Виното асеновградски (станимашки) мавруд се характеризира с рубинено червен цвят и мек вкус. Гроздето за него се бере през втората половина на октомври. Виното отлежава в съдове от инокс (вид неръждаема стомана).

Мискет червен се се смята за стар български сорт. Разпространен е предимно в Подбалканската долина и Средногорието – Сунгурларската долина, Карловско и Брезовско. По устойчивост на измръзване този сорт заема първо място сред местните сортове. Вината имат сламеножълт цвят и приятен фин мискетов аромат.

Памид. Това е много стар местен сорт, отглеждан по нашите земи още от траките. Среднозреещ сорт – бере се към средата на септември. Получават се светлочервени, леки трапезни вина, които не са подходящи за отлежаване.

Сортът Керацуда е разпространен предимно в Югозападна България. Заема много малки площи. Гроздето му узрява през втората половина на септември. Използва се за приготвяне на обикновени бели трапезни вина, подходящи за получаване на ликьорни вина

Гъм­зата е най-разпространен в северозапад­ната част на страната. Сор­тът по-рядко се изпол­зва за самос­тоятелно вино, най-често за купаж.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Осезаема ли е разликата в битовите сметки спрямо миналогодишните ви разходи?

Подкаст