Доляха вода в ковчега на НОИ

Парламент Избиране на нов вътрешен министър Корнелия Нинова Ивайло Калфин

Вместо да търсят начини и средства  да спасят потъващия ковчег на НОИ, управляващите доляха още вода в него и той продължи да потъва. Това е резултатът от шумно прокламираната операция "Свободен избор", която след промените в Кодекса за социалното осигуряване даде право на всеки осигурен във втория пенсионен стълб – частните фондове – да се откаже от участие в тях и да прехвърли парите си от личната си партида в НОИ.

Новината е, че 11 хиляди души от сектор "Сигурност", упражняващи първа и втора категория труд, вече пенсионирани, залпово прехвърлиха средствата си от универсалните пенсионни фондове в НОИ. Точната сума на прехвърлените пари се пази в тайна. По този начин обаче се налага разсрочени във времето по-високи пенсии да се изплащат веднага, без да са дошли други прехвърлени средства от некатегорийните работници, родени след 1959-а и чието пенсиониране е въпрос на по-далечно бъдеще.

Първият въпрос е: "Забогатяха ли полицаите, военните, дансаджиите и други от тази операция?"

Спорно е. Според Корнелия Нинова от "БСП Лява България" около четири хиляди души от сектор "Сигурност", които вече са пенсионирани и са прехвърлили партидата си в НОИ, не са получили увеличение на пенсията си, каквото бе уверението на правителството.

Отговаряйки на критиките й, по време на последното заседание на социалната комисия в парламента, вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин посочи, че не му е известно да има случаи на намалени пенсии. Но знаел за единични случаи, при които тя е останала същата.

Министър Калфин обясни, че причините да не се преизчисляват пенсии са две. Става въпрос за пенсионери, които са получавали максимален размер на пенсията, което означава, че няма как пенсията им да се увеличи повече. Другият вариант е осигуровките, които са правени, да са под сумата на минималната пенсия за стаж и възраст. Калфин обясни разминаването на данните с разликата между подадените заявления за преизчисляване и издадените заповеди.

Нинова коментира, че в такъв случай е редно да се проведе информационна кампания, чрез която да бъдат информирани хората и да им е ясно предварително кой би получил увеличение на пенсията и кой не.

Няма загадки и в случая на заетите в сектор "Сигурност", които сега излизат или вече са излезли в пенсия. Те са осигурявани на две места, и то задължително. От една страна, държавата е плащала осигуровките им в НОИ, вноски за тях са постъпвали и в частен пенсионен фонд по лична партида. След като навършат по-ранната възраст за пенсиониране поради това, че изпълняват категориен труд, те започват да получават ранна пенсия за тежките условия, при които са работили. Парите за нея идват от НОИ. За да получат втората допълнителна пенсия от осигуряването си в частните фондове, те трябва да дочакат официалната възраст за пенсиониране в България. Едва тогава ще се увеличат приходите им от това, че ще получат втора пенсия. Така че напълно логично тези 11 хиляди пресни пенсионери са прехвърлили парите в държавния осигурител. Той им преизчислява пенсията, добавяйки със сложни коефициенти прехвърлените пари и веднага започва да им изплаща новата по-висока пенсия. "БАНКЕРЪ" научи, че средното увеличение е от порядъка на 80 лева.

Операцията по прехвърлянето е еднократна. Тя не се подчинява на общия случай, когато осигуряващите се за втора пенсия, родени след 1959 г., могат многократно да "шетат" между частния фонд и държавния осигурител. Сега парите от лични сметки в частните фондове излязоха и вече няма да се върнат в тях, защото се превърнаха веднага в увеличени държавни пенсии.

В общия случай "шетането" на трудещите се от масовата трета категория труд върви по следния ред. Осигурен в универсален пенсионен фонд решава да прехвърли парите си в структурите на държавното пенсионно осигуряване. Мястото, където временно или трайно ще бъдат "настанени" парите му е Сребърния фонд. Към момента на прехвърлянето в Сребърния фонд ще влязат всички вноски на осигурения плюс натрупаната доходност за годините на престоя им в капиталовата схема. В Сребърния фонд обаче няма партиди, няма и доходност. Парите потъват и за тях остава само споменът за преведената сума. Именно за този случай управляващите измислиха лъжовното правило, че осигуреният вече само от държавата може да се връща безброй пъти обратно в универсален фонд. Те скриха обаче, че ако след десетина години осигуреният реши отново да разчита на втора пенсия от втория – капиталовия стълб, т.е. да се върне пак в него, от Сребърния фонд ще получи само сумата, която е внесъл преди две петилетки. Без никаква доходност. Той ще е пропуснал "пяната", която при сегашните нива на доходност на пенсионните фондове може да го лиши от значителни допълнителни средства.

Вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин призна, че хората няма да изтеглят масово средствата си от универсалните пенсионни фондове. Това означава, че този свеж ресурс, който ще влезе в оборот, след време няма да може да капитализира държавния пенсионен стълб, какъвто беше тайният замисъл на управляващите. Отваря се пукнатина – от една страна, НОИ започва да плаща завишените пенсии на кат4егорийните работници, а от друга – няма свеж ресурс. Това именно е водата, която управляващите доляха в ковчега на НОИ.

Финансистът Любомир Христов определи промяната в пенсионната система като кардинална. Но за самата система беше безпощаден: "До вчера беше счупена, а от първи януари става разнебитена." По думите му пенсионната система гарантира най-вече бедност на стари години. Според него приетите от депутатите текстове не решават нито един проблем – нито на хората, нито на НОИ, нито на публичните финанси, а създават нови.

"Пенсионната система става все по-зависима от времето, когато нямаше отделен пенсионен фонд и пенсиите се плащаха от бюджета. Това гарантира на хората действително ниски пенсии", заяви вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин. Той обясни, че сега бюджетът на Националния осигурителен институт (НОИ) е около 9.6 млрд. лв., 53% от които идват от държавния бюджет, а другите са от собствени приходи. Той смята, че тази схема не е добра.

Калфин защити идеята осигурените след 1959 г. да могат да решат дали вноските им за втора пенсия да бъдат прехвърлени от универсалните фондове в НОИ. Но каза, че лично той ще си запази вноските в частния си пенсионен фонд.

И накрая, без да се опитваме да накланяме везните към частния капиталов стълб, ще приложим средните сметки за него:

Осигуряване с месечни вноски
Размер на вноската: 30 лв.(5% от 600 лева);
Години на осигуряване: 40;
Годишна нетна доходност: 4 %.

Резултат
Размер на натрупаната сума: 33835.17 лева;
Вид на пенсията: 5 години   10 години  15 години
Размер на пенсията: 619.8   340.38      248.35

При сегашните условия пенсията от НОИ ще бъде под 300 лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст