И бежанците са жертви на сексуален тормоз

клм

"Кьолнският синдром", както нарекоха масовите престъпления от сексуален характер от страна на бежанците, бе разнищен детайлно от медиите. Това, което тепърва излиза наяве, е, че в някои държави емигрантите фигурират в криминалните хроники не само като виновници, но и като жертви на сексуален тормоз.

В новогодишната нощ около Централната гара на Хелзинки събралите се хиляди араби организирали акция в стила на на кьолнската – късали дрехите на преминаващите жени и момичета, опипвали ги, обирали ги и се опитвали да ги изнасилят. "Бежанците тормозеха минувачките, като ги преследваха и ги подлагаха на сексуално насилие. Можеше да се говори за ясна и широко разпространена тенденция. Това поведение към местните жени има инициатори, които подтикват към незаконни действия своите съотечественици и единоверци“, признава заместник-началникът на полицията в Хелзинки Икка Коскимяки.

След тези събития местните власти разработиха програма за сексуална просвета на емигрантите от Близкия изток. На 11 януари например влезе в действие специалното мобилно приложение Sexual Health and Equality in Finland (сексуално здраве и равенство във Финландия), което бе качено на телефоните на преселниците. Организирани бяха и беседи на тази тема. И се оказа, че общоприетите представи за диваците и жертвите подлежат на корекции.

"Малолетните бежанци започнаха да задават странни въпроси от рода на "винаги ли е възможно да се целуват финландските жени" и други подобни. Опитахме се да разберем откъде имат такива представи и бяхме шокирани – разказва Тайна Седерстрьом, служителка в един от хелзинкските центрове за бежанци. – Двама тийнейджъри ми признаха, че в новогодишната нощ били заговорени от две финландки на възраст 30-40 години, които им обещали по 20 евро, ако се съгласят да преспят с тях. Момчетата отишли с дамите, свършили си работата и си взели хонорара. Те не за пръв път получавали подобни предложения от финландки. Това обаче ги кара да изпитват пренебрежение към всички финландски жени.“

По думите на Тайна Седерстрьом колегите й от центъра също са чували подобни истории от малолетни емигранти, но повечето от тях не искат да сигнализират за тези престъпления (във Финландия сексът с лица под 18 години е наказуем). Първо, защото това противоречи на представите на източните мъже за чест, и второ, защото момчетата не искат да се лишат от възможността да спечелят някоя пара. "Забелязахме, че много от нашите малолетни подопечни изведнъж започнаха да разполагат с пари. Говори се, че са ги спечелили от обслужване на финландските дами", твърди Седерстрьом.

Цитирайки служителите в бежанския лагер, вестник Ilta-Sanomat писа, че дори  случаите, в които финландки плащат на млади бежанци за секс да не са масови, те сериозно компрометират усилията за сексуална просвета на новите жители на страната. Емигрантите от Близкия изток и Северна Африка смятат, че всички северни жени мечтаят "да се слеят в екстаз" с екзотични мъже. Съществува и друга опасност – много от тях са употребявали леки наркотици в родината си и появата на повече пари в джобовете им може да стимулира търговията с наркотици в Хелзинки и в други градове на Финландия.  

Според Седерстрьом във ведомството за защита на децата и в полицията били докладвани няколко случая на сексуална експлоатация на малолетни бежанци от финландки. Но когато вестниците се обърнали към тези органи за потвърждение, им било казано, че подобни жалби не са постъпвали. Излиза, че държавните ведомства, които отначало премълчаваха фактите за сексуални престъпления от страна на бежанците, сега не смеят да признаят същите престъпления, но от страна на съотечественичките си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст