Петролът леко поскъпва

петрол

Цените на "черното злато" бележат предпазливо повишение с 1% през петъчната търговия и са на път да отчетат солиден растеж за втора поредна седмица, въпреки известно отслабване на спекулативните очаквания, че основните производителки могат да си сътрудничат по въпроса за намаляване на добивите на петрол.

Вчера петролът поскъпна за кратко с близо 8% до тримесечни върхове около и над 35 долара за барел след изказване на руския енергиен министър Александър Новак, според което Саудитска Арабия е предложила намаляване на добива на петрол с до 5% във всяка една страна-производителка, за да бъдат подкрепени прекалено слабите цени. Новак добави, че е разумно да се обсъди ситуацията на петролните пазари и че Организацията на страните износителки на петрол се опитва да организира съвместна среща с други водещи производители още следващия месец.

Изказването на руския енергиен министър доведе до първоначален ръст на фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март до 34,82 долара за барел, докато тези на петрола сорт брент дори пробиха за кратко над "кота 35", достигайки 35,84 долара за барел – най-високо ниво от 6-и януари насам.

Към края на търговията в четвъртък обаче, "черното злато" парира голям част от този солиден отскок, след като неназован висш представител на ОПЕК опроверга информацията, отбелязвайки, че картелът не планира извънредна среща и че предложението за общо намаляване на добива на петрол с около 5% е било направено от Алжир и Венецуела, а не от най-важния представител на организацията – Саудитска Арабия.

Цените се върнаха обратно под 34 долара за барел, но американският лек суров петрол приключи вчерашната търговия с повишение от 2,8% до 33,22 долара, а петролът сорт брент – с 2,4% до 33,89 долара.

Въпреки противоречивите информации около възможността за постигане на споразумение за съкращаване на добива на петрол, днес петрола сорт брент нараства с 0,91% към 34,20 долара за барел, а американският лек суров петрол – с 1,17% към 33,60 долара за барел. Това означава, че "черното злато" е на път да отбележи седмичен ръст от близо 8%, приключвайки с печалби за втората поредна седмица.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст