Продават летище “Кълвача”

летище кълвача

Летище "Кълвача" край казанлъшкото село Овощник, което е собственост на едноименното акционерно дружество, се продава от частен съдия-изпълнител. Съдейки по обявата в регистъра за публичните продажби, първоначалната цена за аеропорта  с площ от 319 406 кв. и писта 600 м, няколко спомагателни площадки и два хангара е 3.834 млн. лева. Дължимите данъци за имотите са над 25 хил. лева.

Летището е част от бивша база на военновъздушните сили и бе закупено от старозагорския бизнесмен Стойчо Кълвачев през 2007-а от "Воинтех". Намеренията на собственика бяха да се изградят нови писти и център за обслужване на полетите, но кризата обърка плановете на предприемача и той обявил фалит.

Обектът все още фигурира сред сертифицираните от Гражданска въздухоплавателна администрация летателни площадки в  страната за полети на самолети с тегло до 5.7 тона. За последно той се е използвал за демонстрационни полети с малки самолети и делтапланери.

Това далеч не е първата подобна процедура за продажба на летището. През пролетта на 2013-а то бе сложено на тезгяха по искане на "Юробанк И Еф Джи" за малко под 4 млн. лв., като след това цената падна до 3.2 млн. лева. Търговете обаче се провалиха заради липса на купувачи.
Сегашната процедура е с взискател "Авиотех", след като в началото на тази година банката е прехвърлила вземането си на стойност 554 хил. евро на тази компания. Така сега "Авиотех" е кредитор, а длъжници са дружествата "Кълвача инвестмънт" и "Летище Кълвача". Документацията за продажбата е на разположение до 29 февруари в канцеларията на Казанлъшкия районен съд. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст