Инвеститори без колебания

Българската агенция за инвестиции завърши ударно 2015 година. Резултатът от работата й е 12 проекта със сертификати за клас "А" или "Б". Всички тези проекти са на обща стойност от 189 млн. лв. – повече от направеното през 2014-а. С тях се очаква разкриването на 1265 нови работни места. Добрата новина е, че седем от проектите са във високотехнологични производства и услуги, а два са в общини с висока безработица.

За новите си идеи "Мелексис България" ЕООД получи сертификат за инвестиция  клас "А" за проект за модернизация на производствените мощности и разрастване на развойна дейност, което се очаква да доведе до увеличаване на капацитета й. Българското подразделение на белгийската група Melexis, която работи у нас от 2006 г., произвежда микрочипове за автомобилната индустрия. В следващите три години тя ще вложи в изделията си 14.6 млн. лв. и ще създаде 73 нови работни места.

Създаден през 1989 г. в Белгия, "Мелексис" продължава да развива успешно дейността си в България и в още над десет държави в Европа, Азия и САЩ. В момента в базата им в Горубляне работят приблизително 200 специалисти – около 50 инженери, които извършват развойна дейност, още 120 души са заети в процеса на тестване, а останалите 30 изпълняват административни функции. "Мелексис" ще разшири производството си в България, тъй като компанията смята производствената си база в София за основен двигател на бъдещото развитие на цялата група.

"Ай Би Ем България" ЕООД също продължава да разширява дейността си у нас, а сертификатът от клас "А" е за изграждане на глобален център за високотехнологични услуги. Инвестицията е за 690 000 лв. и ще осигури работа за още 200 души. Днес "Ай Би Ем" е най-голямата ИТ фирма в света и разработва суперкомпютри и софтуер, а основното направление на бизнеса на компанията е предоставянето на ИТ услуги. А част от дейността й е в София.

Компанията за фармацевтични услуги "Куинтайлс България" ЕООД също взе сертификат клас "А" за клинични операции от тип аутсорсинг на бизнес процеси. Проектът й цели разширяване на дейността й в периода 2015-2018 година. Той ще струва на фирмата 4.3 млн. лв. и ще допълни броя на служителите с още 436 човека.

"Куинтайлс България" е собственост на дружеството с ограничена отговорност "Куинтайлс" ГмбХ (QUINTILES GmbH), Австрия. То пък е част от мултинационалната корпоративна група "Куинтайлс транснешънъл корпорейшън"(QUINTILES TRANSNATIONAL CORP.), регистрирана в САЩ. За нея работят повече от 20 000 специалисти в 60 страни, които предлагат клинични, бизнес, консултантски и финансови решения в целия свят.

Quintiles-България започва да действа през 1997 г., а днес разполага с над 130 специалисти в областта на биофармацевтичните услуги. През изминалите години те поставиха основите на клиничните проучвания в България (без същинско извършване на клинични изпитвания).

В сектора на информационните технологии работи и "Райсволф България" АД. Фирмата получава сертификата за инвестиция клас "А" за изграждане на собствена административна сграда, архивохранилище и център за унищожаване на носители на данни. Инвестицията от 2.1 млн. лв. ще даде работа на още 15 българи. "Райсволф България" е компания, специализирана в поверителното унищожаване на конфиденциална документация. Тя е в България от началото на 2010 година. Фирмата е част от REISSWOLF Group – организация с повече от 25 години опит и дейност в 30 държави. Услугите й покриват целия жизнен цикъл на документа – от неговото създаване до неговото унищожаване. Поверителните данни се отнасят за лични данни или за класифицирани данни за фирмата, съхранявани в различни форми (печатни, CD, DVD, касети, твърди дискове, кредитни карти и т.н.).  Съгласно приетите екологични норми и добрите европейски практики крайният продукт се рециклира.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст