ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Меркел и Давутоглу възмутени от руските удари в Сирия

меркел давутоглу

Германският канцлер Ангела Меркел изрази възмущение от руските въздушни удари в подкрепа на настъплението на сирийската армия, отежняващи бежанската криза, съобщиха световните агенции.

"Не само сме шокирани, но сме и възмутени от страданията, на които са подложени десетки хиляди хора от бомбардировките, преди всичко от руска страна", съобщи Меркел пред репортери в Анкара след срещата си с турския премиер Ахмет Давутоглу.

Канцлерът поясни, че Турция и Германия ще притиснат всички в ООН да спазват прокарана през декември 2015 година резолюция, която призовава всички страни да прекратят без отлагане атаките по цивилното население.

"Искаме да предоставим безопасен път, легален път за бежанци", обясни канцлерът и добави, че министри в НАТО обсъждат стъпки за въвличане на военния алианс.

Анкара ще поиска от НАТО използване на оборудване за наблюдение на границата със Сирия и в Егейско море, заяви от своя страна Давутоглу.

Не може да се очаква Турция сама да поеме цялата тежест с мигрантите, изтъкна той и добави, че 30 хиляди сирийски бежанци са се струпали на границата с Турция. Турция ще приеме почти 30 хиляди души от Сирия, които са на границата, "когато е необходимо", каза той, допълвайки, че въздушните удари на Русия не трябва да бъдат толерирани с идеята, че Турция ще приеме бежанците.

Последното развитие в Сирия е опит да се окаже натиск върху Турция и Европа по мигрантския въпрос, убеден е той.

От думите му стана ясно, че Анкара ще информира Брюксел следващата седмица за първоначалните планове след получаването на 3 милиарда евро финансиране от ЕС, целящо спиране на рекордния поток от мигранти.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст