Банковите акции внушават плахи надежди

Цени на акциите на българските банки на “БФБ-София” (лв.)

Негативната тенденция на "БФБ-София", която се очерта още миналата година, продължи и през първия месец на 2016-а. Малко бяха играчите на пазара, които рискуваха да търгуват, повечето останаха умерени оптимисти и търпеливо изчакваха накъде ще тръгне търговията. Очакванията са всичко да се промени след публикуването на междинните счетоводни отчети за четвъртото тримесечие. Губещите компании преобладаваха на БФБ и през януари, а индексът на сините чипове SOFIX отново се озова в червената зона и отчете спад от 2.59% до 448.10 пункта. Ликвидността и оборотите си остават изключително ниски, без особени изгледи за промяна.

Банковите акции се вписаха идеално в тази обстановка и приключиха първия месец с доста ниски цени. Това се отнася за книжата и на Централна кооперативна банка, и на Първа инвестиционна банка, и на Българо-американска кредитна банка. А те започнаха януари с най-високите си месечни цени. В крайна сметка очакванията на инвеститорите за следващо повишение на котировките не се сбъднаха и това стана причина за разпродажби и за свиването на пазарната оценка на публичните банки.

В резултат на това бяха сключени сделки с много повече акции. В двадесетте борсови дни на януари собственика си смениха 510 735 броя, при положение че през декември те бяха само 183 202.

Книжата на

Централна кооперативна банка

продължиха активното си спускане по ценовото стълбище и през януари. След упорито отстояване на интересите си през последните месеци котировките на Централна кооперативна банка (ЦКБ) опряха до магическото число от 1 лв., колкото е номиналната стойност на тези акции. Пропадането им очертава една несигурност за притежателите на такива книжа с риск тя да придобие още по-"червени" краски.

Въпреки че първата борсова сесия за януари започна с най-високата цена от 1.051 лв. за една ценна книга, в следващите дни инвеститорите трябваше да пренапишат всичките си планове по отношение на тези книжа. Котировките отслабваха всекидневно, а търговията се консолидираше при относително висока активност на продажбите. В крайна сметка статистиката отчете, че 286 161акции на ЦКБ смениха собственика си, при едва 47 073 през дванадесетия месец на 2015-а. Негативната вълна продължи до края на месеца, а цената от 1 лв. за един брой е с една стотинка под отчетената в края на декември. Така пазарната капитализация на ЦКБ също се сви (с около милион лева) и е 113.154 млн. лева.

Относителна стабилност демонстрираха книжата на

Първа инвестиционна банка

през януари, а котировките като цяло бяха малко над отчетените през декември.

Още в първата борсова седмица играчите на пазара се опитаха да запазят и продължат положителната тенденция, а платените 2.283 лв. за акция се оказаха най-високата цена за януари. Въпреки че тя беше с две стотинки под върховата стойност през декември, тази котировка бе и знак, че би могло да се очаква още нещо… положително. То обаче не се случи.

Ниската борсова активност през януари натисна и търговията с акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ). Заедно с това и цените, които се плащаха за тях, тръгнаха надолу. А на 18 януари замръзнаха на кота 2.154 лв. за дял. Това, че цената е с четири стотинки над най-ниската през декември, беше малко успокоение за инвеститорите. За сметка на това остана огорчението, че това е най-големият спад между двете гранични котировки сред четирите публични банки (-5.65%).

Отчетените девет търговски дни, в които офертите "продава" и "купува" не се срещнаха, са показателни за настроенията на пазара. В малкото сделки се прехвърлиха само 27 708 акции при 134 422 броя за декември.  

До края на месеца котировките не помръднаха съществено. Тъй като стойността от 2.191 лв. в последната борсова сесия за януари е с 11 стотинки под тази от края на декември, то и оценката на банката се "втали". Така пазарната капитализация на ПИБ загуби 4.70% от стойността си и е 241.01 млн. лева.

Интересът към акциите на Българо-американска кредитна банка и ТЕКСИМБАНК беше традиционно нисък. Цените при книжата на

Българо-американска кредитна банка

бързо намериха своята посока през януари – надолу. Заедно с това в четиринадесет сесии не беше изтъргувана нито една акция на кредитната институция… В първия борсов ден за тази година играчите бодро плащаха по 4.731 лв. за една от тях. Това бе най-високата котировка за месеца, но изостана с осем стотинки под декемврийските стойности. Това пък беше изтълкувано от спекулантите като знак да разпродават. В комбинация с общото негативно настроение на БФБ котировките потънаха до 4.50 лв. в края на януари. Недоволни от тях, инвеститорите излязоха от пазара и притиснаха книжата още надолу по ценовата стълбица. В крайна сметка БАКБ се прости с голяма част от натрупаната през декември пазарна капитализация, след като книжата й загубиха 26 стотинки от стойността си (до 4.50 лв.) в последната борсова сесия на януари. Оценката й е с 5.84% по-ниска и според борсовите играчи банката на Цветелина Бориславова в края на първия месец струва 111.111 млн. лева. В шестте сесии, в които имаше търговия с акциите на БАКБ, бяха прехвърлени едва 1866 книжа.

И ТЕКСИМБАНК се вписа в борсовата статистика, но видяхме сделки само в един ден от месеца. За сметка на това пакетът от акции в нея е впечатляващ – 195 000 броя. Сделката е станала при цена от 1.698 лв. за дял. Тя е по-ниска спрямо декември и е свалила пазарната капитализация на банката с около милион до 47.536 млн. лева.

Банките отчитетоха през 2015 г. повече печалба, активи и обезценки. Това обаче остава незабелязано от инвеститорите. За повечето българи и фирми банките все още са само места, където те трупат малкото си свободни пари. Въпреки че лихвите по депозитите се стопиха наполовина през миналата година, домакинствата продължават да вкарват рекордни суми в кредитните институции. Това обаче означава, че се заделят по-малко пари за купуване на банкови акции, а това кара борсовите играчи тревожно да се вглеждат в екраните на компютрите в очакване на някакви положителни сигнали от капиталовия пазар.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст