Биовино

Най-чистите екологични био вина се правят в избата на "Едоардо Миролио" в Еленово.

Биологично е, тъй като има дълъг предходен обработен път на лозите, които се торят само с оборска   тор, а прекопаването им става  ръчно.

В божествената напитка с добре балансиран вкус от биологични сортове, отглеждани в  екологични лози, за които не се използват никакви хербициди и химически торове, ще откриете един чист продукт на природата с основен фактор: почва, слънце и влага.

При  биовинарството се прилага опростен стил на производство, при което интервенцията е сведена до минимум, без консерванти, захари, филтриращи агенти и др. Дори и винените дрожди са задължително естествени, а не обичайните селектирани от човека високоефективни щамове. Повечето натурални вина не се филтрират, поради което не са особено устойчиви и най-добре е да се консумират бързо.

За "Едоардо Миролио" биовиното не е моментно хрумване, а тенденция, която все повече се налага и печели клиенти. Ентусиазмът на създателя му вече го води в правилната посока осем години, защото първите два сорта с биолозя засажда през 2007 година.

Така се раждат 56 декара с екологичен "Траминер" и 23 декара с "Вионие".

На следващата година залага на българските  сортове – 70 дка с “Мавруд”, 40дка с“Рубин” и 50 дка  с "Букет". "Тенденцията е да увеличаваме декарите с биологични лозя, като стриктно спазваме непрекъснатия надзор на ЕК и нейните  стандарти”, казва  изпълнителният  директор  Алберто Ла Роса.

"Най-добрата спойка между тероара а Еленово и българските сортове бе да вкараме биологичните практики в лозаро-винарството. Затова почти всичките наши биовина са от български сортове.

Сортът "Букет" – младо вино, което е по технологията на божоле, бленд от белите "Вионие" и "Траминер" и червен бленд между "Мавруд" и "Рубин", биорозето, което е между "Букет" и "Мавруд".

 

 

Винарната "Едоардо Миролио" е създадена преди 12години  в село Еленово, Новa Загора.

Тя се радва на международен и местен интерес с бутиков хотел , гурме ресторант, дегустациона, чийто интериор е със автентичен български стил.

Тероарът на Еленово е един от  уникалните, почвата е песъчливо-глинеста, от която се раждат плодотворни лозя.

Усъвършенстването на избата носи през годините многобройни  златни медали за вина с неоспоримо качество.

Винарската изба обработва лозята, прилагайки класическия метод на пиемонтското лозарство, оценявано и копирано в цял свят, адаптирайки технологията на отглеждане към особеностите на региона.

Отглеждането на плодородно и качествено лозе не може да се импровизира. Изисква много труд и опит, познания и страст. Така дългогодишният опит и страст, вложени в италианската винарна "Тенута Карета" бяха поетапно мултиплицирани и във винарска изба "Едоардо Миролио".

www.emiroglio-wine.com

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст