ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Невъзможната раздяла с кеша

кеш

Поредица от проучвания сочат, че банкнотите с висок номинал се използват основно от подземния свят. Миналата година например в стомаха на колумбийка, задържана на летището в Богота, са били открити 64 филмирани капсули, във всяка от които имало по пет банкноти от по 100 щ. долара. Година по-рано, на английското летище "Хийтроу", била заловена контрабандистка, която се опитала да отлети за среща със симпатизант на "Ислямска държава" в Турция с 40 банкноти от по 500 евро в бельото.

Подобни случаи биха били невъзможни, ако банкнотите с висока стойност бъдат извадени от обращение. С тази нелека битка пък са се нагърбили група учени и експерти по финансови престъпления. Те са убедени, че банкнотите от по 500 евро, 100 щ. долара, 1000 шв. франка и 50 брит. паунда са прекалено лесна плячка за контрабандисти, данъчни измамници и терористи, които работят с огромни, невъзможни за проследяване суми.

Освобождаването от тези платежни инструменти не противоречи на закона и едва ли ще се набие на очи, твърди Пийтър Сендс – бивш главен изпълнителен директор на английската банка "Стандард чартърд", който публикува специална разработка по темата. Канада например изтегли от обращение банкнотата си от 1000 кан. долара през 2000 г., а Сингапур направи същото със своите 10 000 синг. долара преди две години. Постигането на международен консенсус срещу най-широко използваните "скъпи" пари от 100 щ. долара и 500 евро обаче ще е "мисия невъзможна". Да припомним, че любимата на гангстерите и на гръцките вложители банкнота от 500 евро в момента се разследва от Европейската комисия. По-специално Брюксел проверява подозрително интензивната им циркулация в еврозоната като част от стратегията за отрязване на финансирането на терористите след смъртоносните атаки в Париж през ноември 2015-а.

Според директора на Европол – Роб Уейнрайт, Централната банка на Люксембург е особено плодовит производител на скъпи банкноти. Той посочва, че купюрите от 500 евро са около 30% от общата стойност на хартиените пари в обращение в еврозоната, въпреки че те почти не се използват от бизнеса или от домакинствата.

Особено привързана към кеша е Германия, която приема с подозрение всички опити да бъде ограничена свободната циркулация на пари в брой. Членът на изпълнителния борд на "Бундесбанк" Карл-Лудвиг Тийле предупреди миналата година в изказване пред Банката за международни разплащания, че германските централни банкери се противопоставят на всеки опит за ограничаване на възможностите за спестяване на пари "под дюшека", апетитите към които със сигурност ще скочат, ако кредитните институции се опитат да пренесат отрицателните лихви върху редовите депозанти.

Господин Сендс се надява, че въпросът с "гангстерските" банкноти може да влезе в дневния ред на следващата среща на Г-20 в Хангджу, Китай, на 4-5 септември. А дотогава ще е най-полезно да се следи с повишено внимание дали криминалните среди използват тези пари и да се помолят държавните ръководители да помислят отново дали да ги емитират.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст