ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Зам.-министър Красимира Филипова и експерти от ГДИН се запознаха със сигурността в затвора „Рингерике“

Софийски затвор

Заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, експерти на Министерството на правосъдието и на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ /ГДИН/ посетиха Норвегия в рамките на проектна инициатива „Повишаване капацитета за стратегическо планиране и управление в ГД „Изпълнение на наказанията“ по фонда за двустранни отношения на Програма БГ15 „Корекционни мерки, изключващи задържане под стража“ на Норвежкия финансов механизъм 2009-2014 г.

Една от целите на двудневното работно посещение бе служителите на мениджърски позиции от администрацията на ГДИН да обменят идеи с норвежките си колеги за бъдещото развитие на системата. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

В програмата на заместник-министър Филипова бяха включени поредица от срещи, сред които и с Мариан Волан – главен директор на Норвежката корекционна служба. Сред темите на разговора бяха очертаване на новия програмен период и разширяване на партньорството между двете държави в областта на пенитенциарното дело. По време на работните срещи в корекционната служба на Норвегия двете страни акцентираха върху необходимостта от взаимодействие в сферата на човешките ресурси и повишаване на познанията за управление и обучение на персонала в съответствие с добрите практики.

Работната визита включваше и посещение в затвора „Рингерике“, където българската делегация се запозна с управлението и системите за сигурност. Затворът „Рингерике“ е с висока степен на сигурност и в него изтърпяват наказания 155 лица, от които 59 чужди граждани. Осъдените и подсъдимите са настанени в самостоятелни килии.

Работното посещение в Норвегия подпомага подготовката на разработване на Стратегия за развитието на ГДИН. За периода до 2020 година не е разписан подобен документ за развитие на пенитенциарната система у нас, а това е една от мерките, заложени в Актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система. В тази връзка се изпълнява и проект „Повишаване капацитета за стратегическо планиране и управление в ГД „Изпълнение на наказанията“, в рамките на който следва да се развият уменията за стратегическо планиране и обучение на служителите на ГДИН, както и да се изведат основните идеи за развитие на затворното дело.

Това ще бъде и тема на конференция в София през април, в която участие ще вземат партньори от Норвегия и от Съвета на Европа.

По време на посещението, заместник-министър Филипова се срещна и с посланика на България в Норвегия Румяна Митрева, с която обсъдиха двустранното сътрудничество и бъдещи инициативи в рамките на НФМ.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст