ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

АБВ предлага повече правомощия за президента

Росен Плевнелиев Румен Петков

Партия АБВ предлага промени в Конституцията, с които да падне изискването кандидатите за президент да са родени в България, да имат само българско гражданство и да са живели у нас през последните пет години. Така страната ни ще се отвори за над 2 милиона българи, живеещи в чужбина. Това обяви депутатът от АБВ Мариана Тодорова след среща на партията с президента Росен Плевнелиев.

Държавният глава застанал зад идеите на АБВ за промени в основния закон. Плевнелиев започна традиционните си срещи в месеца на политическите консултации. Разговорите започнаха с най-малката група в парламента АБВ.

От АБВ предлагат още да се позволи на президента да може да инициира референдум и без санкция на парламента, като президентът е подкрепил и това предложение. Хората на Георги Първанов обмислят още и нов механизъм за преодоляване на президентското вето от парламента, тъй като сега това става много лесно.

Плевнелиев е дал подкрепа и за провеждане на стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. "Получихме подкрепа за провеждане на една стабилна кампания за избора на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН", каза Тодорова.

"През 2016 г. не трябва да допуснем да се стигне до нова спирала на политическа нестабилност", призова държавният глава по време на срещата.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст