ЕП иска от България да възстанови неправомерно похарчените европари

Брюксел Европейски парламент сграда европарламент

България, Франция, Гърция и Словакия трябва да подобрят значително резултатите си във възстановяването на неправомерно използвани европейски средства. Това се посочва в годишния доклад за 2014 г. за защитата на финансовите интереси на ЕС и борбата срещу измамите с европейския бюджет, който ще бъде обсъден днес в Европейския парламент. 

Възстановяването на средства от държавите в ЕС по линия на Европейския фонд за земеделието е под общото средно равнище и до края на 2014 година не са възстановени дори и половината от средствата по случаите на нередности, разкрити през 2009 година, пише в документа, цитиран от БТА.

ЕП посочва големите разлики във възможностите на отделните държави за възстановяване на средства от неправомерните плащания, разкрити в областта на общата селскостопанска политика. В доклада е изразена загриженост от това, че 2014 година е била третата поредна година, през която се отчита увеличение на броя на случаите на нередности, свързани с измами, и е четвъртата поредна година, през която е отбелязано увеличение на броя на случаите на измама, докладвани в областта на развитието на селските райони. ЕП подчертава необходимостта от по-бързо възстановяване на средствата.

Същевременно ЕП приветства това, че през 2014 година всички служби на Европейската комисия са разработили и приложили свои стратегии за борба с измамите. Евродепутатите приветстват приемането на национални стратегии за борба с измамите в България, Гърция, Хърватия, Малта и Словакия и призовават ЕК да следи отблизо за тяхното прилагане.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст