ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Почетоха паметта на жертвите от атентата на гара Буново

Атентат гара Буново

Атентатът на жп гара Буново ни напомня, че злото, пред което сме изправени, има своята предистория и не се появява случайно. Това заяви лидерът на ПФ Валери Симеонов след траурната церемония, с която беше отбелязана 31-вата годишнина от атентата на гара Буново, предаде БНР. На нея присъстваха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова, депутати и десетки граждани.

Отслужена бе заупокойна литургия и бяха поднесени венци в памет на жертвите.  "И в съвременен контекст подобни атентати трябва строго да бъдат осъждани", каза вътрешният министър.

Атентатът на гара Буново е извършен на 9 март 1985 г. с бомба с часовников механизъм, поставена във вагона за майки с деца на влака Бургас – София. Взривното устройство трябвало да избухне, когато влакът навлезе в тунела в района на гара Буново. Заради маневра на гара Златица обаче композицията закъснява с две минути и експлозията избухва в 21.31 часа на гарата, а не в тунела.

Загиват 7 души, сред които 12-годишният Георги Цветанов и 13-годишният Стефан Атанасов. Ранени са тежко 9 души.

 "Чу се страшен тътен, жестоки писъци, скачане през прозорци. Ужас. След това боледувах. Не можех да спя месеци наред", разказа един от спасителите, вадили ранените от вагона – Любомир Димитров.

Атаката на гара Буново е най-големият железопътен атентат в българската история по брой на жертвите. Той е дело на членове на нелегалната организация, наречена "Турско националноосвободително движение" в България.

 "Имало е изключително разделение и противопоставяне във времето, когато е извършен този грозен акт, но това противопоставяне по никакъв начин не го оправдава", допълни Валери Симеонов.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст