ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Рашидов: Всичко, което може да се разруши, може да бъде възстановено

Парламент Вежди Рашидов

"Всичко, което може да се разруши, може да бъде възстановено. Докато аз съм министър, ще държа тази сграда на тютюневия склад в Пловдив да бъде възстановена". Това заяви пред журналисти министърът на културата Вежди Рашидов след редовното заседание на кабинета. Според него сградата трябва да бъде възстановена от този, който го е съборил.

В неделя започна събарянето на сградата на бившия тютюнев склад в Пловдив, която е строена в началото на миналия век и представлява паметник на културата. Унищожаването на сградата предизвика общественото недоволство и доведе до протести от страна на пловдивчани. Вчера министърът на културата пък разпореди да се образува производство за налагане на административни санкции на виновните за унищожаването на недвижима културна ценност.

"Ще поставим срокове за възстановяване на сградата, след като се произнесе прокуратурата. Беше правилно да спрем събарянето на сградата. В момента съм разпоредил да се спре събарянето и след като се установи дали има нарушение, имам по закон правото да определя срок, в който тя да се възстанови, но той трябва да бъде реален", поясни Рашидов. 

Той припомни, че Пловдив е най-старият римски град и всички тези стари тютюневи сгради са строени от най-старите немски картели и затова тази сграда има малко по-различна архитектурна физиономия. "Трябва да се научим да си пазим културата", призова Рашидов и припомни, че откакто е министър нито един паметник на културата не е бил съборен.

"Знаете къщата на Яворов, където е музея, е частна собственост, но сме издали заповед или се възстановява същото или нищо друго не може да се прави там. За мен това е престъпление, но частната собственост е неприкосновена", даде пример културният министър.

Според него в тютюневия склад в Пловдив спокойно може да се направи един прекрасен музей през 2019 година, защото Пловдив е град на художници.

"Да не забравяме, че едни от най-големите български художници са от Пловдив – това са Слона, Митьо Киров, Христо Стефанов, Златьо Бояджиев и продължава да има много млади талантливи хора. Мисля, че пътища можеше да се намерят, ако има добро желание", припомни Рашидов.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст