Италиански кредитори на прицел

банки

Собствениците на "Банка пополаре ди Виченца" одобриха на 5 март план за набирането на 1.8 млрд. евро чрез първоначална публична емисия и за трансформирането на кооперативната кредиторка в акционерно дружество. Това стана именно под натиска на Европейската централна банка – миналата седмица тя предупреди писмено, че ако "Пополаре ди Виченца" не успее да увеличи капитала си до края на април, ще предприеме надзорни мерки срещу нея. Включително и закриването й. Писмено предупреждение е получила и "Банка Каридже", която трябва да представи нов план за финансиране след чувствителното нарастване на загубите й и намаляването на депозитите.

Двете регионални банки са последните от италианския банков сектор, попаднали на мушката на ЕЦБ, откакто тя пое в края на 2014-а надзора върху банките от еврозоната и се зае да ги оздрави. Преди тях и третата по големина италианска банкова група – "Банка Монте дей Паски ди Сиена", бе уведомена, че бъдещето й зависи от намирането на платежоспособен купувач. А в началото на годината бе поискана допълнителна информация за необслужваните кредити от други шест банки, между които и италианският първенец "Уникредит".

Мнозинството от италианските банки се борят да повишат и печалбите, и капитала си, след като лошите им заеми скочиха до 360 млрд. евро. Планината от съмнителни вземания ги възпира да отпускат свежи кредити, което на свой ред  възпрепятства икономическото възстановяване на страната. Това намалява доверието на инвеститорите и води до отлив на депозити.

Заради опасенията за финансовото им здраве акциите и облигациите на италианските банки буквално потънаха през тази година. Книжата на най-закъсалите, между които "Монте Паски", "Пополаре ди Виченца" и "Унионе ди Банке Италиане", се търгуват за по-малко от половината от счетоводната им стойност. Това означава, че инвеститорите смятат, че кредиторите струват по-малко, отколкото очакват да получат, ако фирмите ликвидират активите си. 

За "Пополаре ди Виченца" това ще е третата за последните години спасителна акция, организирана от акционерите й. А те са основно банкови клиенти, които вече загубиха по-голямата част от инвестициите си в резултат на преоценките на банковите книжа, заличилил около 90% от счетоводната стойност. Банката има 5500 служители и над 600 клона.

Между 2012-а и 2014-а "Пополаре ди Виченца" привлече 1.2 млрд. евро. Тази капиталова инжекция обаче се разследва от ЕЦБ, след като бе установено, че банката е дала парите като заем на клиентите си, за да купят акциите, с което изкуствено е надула и резервите си. Кредиторът направи корекции през декември 2015-а и намали капитала си с 1.1 млрд. евро. В резултат на което коефициентът на капиталова адекватност на първичния й капитал падна до 6.65% – доста под препоръчителните 10.25 процента. В момента "Пополаре ди Виченца" има облигации в обращение за около 5.5 млрд. евро. А загубата й за 2015-а е 1.4 млрд. евро, и то след като банковото ръководство изчисти баланса й и задели пари за провизирането на лоши заеми и  за поети рискове, както и за преоценка на нематериални активи.  

Регистрираната в Генуа "Банка Каридже" в никакъв случай не е по-добре финансово. При стрес-тестовете през 2014-а ЕЦБ откри сериозен капиталов недостиг в баланса й, но кредитната институция все още не може да го попълни и да си върне доверието на инвеститорите. Основният банков акционер – фамилията Малакалца, която държи 18% от банковия капитал, предлага да бъде подменен висшият банков мениджмънт, включително и главният изпълнителен директор Пиеро Луиджи Монтани – неговият мандат изтича в края на март. Сега ЕЦБ поиска от "Каридже" да представи нов план за финансиране до края на месеца и да преразгледа стратегическите си цели до края на май, за да се вмести в изискванията на надзора. Кредиторът от Генуа преизчисли и чистата си загуба за 2015-а – от 45 млн. на 102 млн. евро.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Ще успее ли ГЕРБ да състави правителство с първия мандат?

Подкаст