ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДСБ призова Реформаторския блок да излезе в опозиция

дсб

ДСБ остава в Реформаторския блок, като "ще направи последно усилие да убеди останалите партии в коалицията да чуят исканията на избирателите си".

Същевременно партията на Радан Кънев прие предложението на председателя си да се търси нов широк политически съюз, който да бъде алтернатива на сегашното управление.

Двете решения са част от резолюция, приета от висшия ръководен орган на ДСБ – Национално събрание, което днес проведе заседание в София. То бе определено от лидера Радан Кънев като "най-тежкото от съществуването на формацията".

"Има много аргументи да се напусне лесно Реформаторския блок. Но, тук става дума не за РБ като петима партийни лидери, а за 300 хиляди избиратели, от които минимум 150 хиляди са гласували, защото са повярвали в коалиция с политическо бъдеще", обясни Радан Кънев. Тъмносиният лидер наблегна, че няма никаква опасност ДСБ да остане в такъв РБ, какъвто той е в момента. Искам Блокът да се произнесе като единна политическа сила, подчерта той. И помоли за последно усилие.

В дискусията "за" и "против" оставането на партията в РБ съюзът бе наречен "бардак", а представител на бургаската структура дори се зарече да напусне тъмносините редици, ако ДСБ продължи да е в Блока. Областната софийска организация даде мандат на Радан Кънев да излезе от алианса и да поканят БЗНС и партията на Корман Исмаилов – НПСД, да се присъединят към нов десен проект. "За" напускане на РБ се обяви и варненската организация на ДСБ.

Зам.-председателят на ДСБ Атанас Атанасов подчерта, че основният проблем у нас е корупцията. Страната се управлява от хора, които, по думите му, страшно обичат европейските пари, но мразят европейските правила. Решението било в създаването на широк антикорупционен блок от хора, готови да застанат с открито чело срещу олигарсите. ДСБ трябва да бъде моторът за създаването на този антикорупционен блок, категоричен е Атанасов.

След гласуване и прегласуване делегатите на Четиринайсетото Национално събрание на ДСБ приеха новия партиен устав. В крайна сметка документът беше одобрен с 558 гласа "за", 109 – "против" , 37 се въздържаха.

Делегати поискаха отлагане на приемането на новия устав с шест месеца, защото имало спорни моменти, и посочиха, че вертикализацията на ръководството не е най-доброто решение на задачите и проблемите. Те възразиха и гласуваха документът да не бъде четен член по член в залата. При първото преброяване на гласовете по устава мандатната комисия установи повече бюлетини от 764 регистрирани делегати с право на глас. Последвалата проверка чрез вдигане на делегатски карти отчете кворум от 718 души.

Председателят на партията Радан Кънев посочи, че уставът може да се приеме или не, но ДСБ ще продължи да работи. Лош знак обаче било тези, които настояват за промяна, да не са готови да обсъждат и гласуват философията на собствената си промяна.

Според новите правила партията ще има Изпълнителен и Граждански съвет. Изпълнителният съвет е постоянно действащ национален орган, определящ коалиционната политика, целите и приоритетите на политическите програми и стратегии. Той е съставен от националното ръководство, а говорителят на Гражданския съвет участва в заседанията.

Изпълнителният съвет ще решава кадровите партийни въпроси, ще може да налага наказания по предложение на орган на ДСБ, да прекратява мандата на общински и областни председатели.

Националното ръководство създава национални клубове като първоначално избира техните председатели.

Гражданският съвет е автономен консултативен орган, формиран на доброволен принцип от експерти, представители на академичните среди, бизнеса, спорта и лица, които не членуват в партийна структура.

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст