ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Разплащаме се с американските централи до седмица

делян добрев

Българският енергиен холдинг ще изтегли през следващата седмица заем, с който ще бъдат погасени дълговете на НЕК към американските централи в комплекса "Марица изток". Това съобщи председателят на парламентарната енергийна комисия Делян Добрев в ефира на БНР.  

В момента БЕХ избира между два консорциума за изтеглянето на заем в размер до 650 милиона евро, както бе обявена процедурата. Според Добрев банките с които преговаря Българския енергиен холдинг, са се върнали на масата на преговорите, след като наблюденията показват, че хроничните дефицити в размер на стотици милиони левове, генерирани от НЕК всяка година, липсват.

Показаните добри резултати през изминалата 2015 година, показващи тарифен излишък дава възможност на БЕХ да изтегли заем дори без държавна гаранция.

Припомняме, че в средата на изминалата седмица, БЕХ официално оповести победителят в конкурса за кредитор на БЕХ, консорциумът Консорциумът включва Ваnса IMI S.p.A. – London Branch, Bank of China Limited – Luxembourg Branch и J.P. Morgan Securities, като холдингът си запазва правото евентуално да водят преговори и с класирания на второ място консорциум.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст