Цветан Василев: КТБ бе фалирана насилствено

цветан василев

Банкерът Цветан Василев се яви на разглеждането на екстрадицията си във Висшия съд в Белград.

"Казах, че КТБ е фалирана насилствено от българските институции и българската прокуратура", заяви след изслушването си той.

Процедурата продължи един час, след което банкерът излезе пред кабинета на съдията заедно с охраната и съдебния преводач, а вътре остана неговият сръбски адвокат Владимир Белянски. Малко по-късно Цветан Василев и съдебният преводач отново влязоха в кабинета на съдията. Докато беше отвън, банкерът проведе няколко телефонни разговора, в които се консултира по въпроси, свързани с разследването в България.

Към изслушването интерес проявиха агенция Ройтерс и няколко сръбски телевизии.

Според БНТ Василев е поискал политическо убежище в Сърбия. Официален Белград, обаче, е отказал с мотива, че като страна, която иска да се присъедини към ЕС, Сърбия не може да предостави убежище на човек, издирван в държава от ЕС. Държавната телевизия твърди, че Василев е поискал и сръбско гражданство.

Висшият съд в Белград вече веднъж се произнесе банкерът да бъде екстрадиран, после апелативният отмени решението и го върна обратно. Както и да завърши сагата, последна дума по закон има министърът на правосъдието на Сърбия, който решава за екстрадициите. Такъв обаче, в момента няма, защото западната ни съседка е в правителствена криза.

Така делото постепенно се приближава до изтичане на 2-годишния срок, след който прокуратурата или трябва да внесе обвинителен акт, или да прекрати производството срещу Цветан Василев.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Къде смятате да прекарате лятната си почивка - в България или в Гърция?

Подкаст