Депутати настояват офшорките да притежават само до 10% от компаниите

Парламент Петър Славов

Депутати от групата на Реформаторския блок предлагат да се забрани на офшорките да придобиват не повече от 10% от акциите на дружествата в ключови сектори. Това стана ясно от брифинг на народните представители Димитър Делчев, Настимир Ананиев, Бойка Маринска, Димитър Танев, Антони Тренчев и Найден Зеленогорски от партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите". 

Те представиха изменения в Закона за офшорките (чието пълно име е Закон за икономическите и финансовите отношения с дружествата, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим, свързаните с тях лица и техните действителни собственици). Идеята им е две или повече фирми да не могат да притежават над 10 на сто от ключовите дружества в страната. 

"Правим го с цел да няма неясна собственост в дружествата и подозрения за обвързване на собствениците със съмнителни икономически лица и кръгове", аргументираха се депутатите. 

Антони Тренчев припомни, че в момента законът е бил твърде рестриктивен. "Една банка не може да продаде дори една акция на офшорно дружество. Това нарушава един от основните принципи на ЕС за свободно движение на капитали", подчерта той.

По думите му впоследствие е прието такова законодателство, с което една офшорка може да придобие до 10 на сто то собствеността на дружеството. Но това не пречи 11 офшорки да купят по 9 процента от акциите и така на 99% да се придобие компания, чиято собственост е анонимна. 

Тренчев посочи, че по-късно предложенията ще бъдат обсъдени и най-вероятно приети от бюджетната комисия. "За нас това е важно, защото напоследък се спират обществените поръчки именно с подозрения кои са точно собствениците и обществото има съмнения, че са един или друг икономически играч. Искаме обаче да отидем отвъд това – да отпадне нуждата да се спират поръчки и икономическия процес, като се постигне яснота в собствеността и тя се изсветли", каза още Тренчев. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст