До дни започват българо-македонски операции за охрана на границата

граница бежанци мигранти Идомени

До дни ще бъдат проведени съвместни българо-македонски операции по въздух и земя за охрана и контрол на границата. За това са се договорили премиерът Бойко Борисов, който е разговарял по телефона с своя македонския президент Георге Иванов. Двамата са обсъдили проблема с бежанците и възможностите за прекъсване на каналите за нелегален трафик на мигранти по общата граница, съобщиха от правителствения пресцентър.

Борисов е обезпокоен за ситуацията в Западните Балкани в контекста на бежанската криза. По думите му след като изпрати в Идомени, Гърция, хуманитарна помощ, сега правителството подготвя такава и за бежанците в Македония.

Премиерът отново подчерта, че ефективният контрол по външните граници на Европейския съюз, които не се свеждат само до Шенген, е от първостепенно значение за овладяване на миграцията.

Той посочи, че са необходими солидарност и координация между всички държави-членки за решаване на проблема, а най-голяма подкрепа трябва да получат тези, които поради географското си положение се налага да поемат най-големи отговорности за охраната на границите.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст